Ptákem roku je červenka obecná, ohrožují ji skleněné plochy

Červenka obecná
 

Česká ornitologická společnost (ČSO) řeší nebezpečí v podobě prosklených zastávek. Upozornit na smrtelnou past můžete přímo z mobilu také vy!

„Ptákem roku se nemusí stát jen vzácný a ohrožený druh. I červenka, která patří mezi 15 nejběžnějších ptáků Česka, nám poskytne dostatek prostoru pro poznávání přírodních tajemství i pro zamyšlení, co všechno bychom mohli ve svém okolí změnit k lepšímu,“ říká ředitel ornitologické společnosti Zdeněk Vermouzek.

 

Nebezpečné skleněné plochy

Červenka zabitá o sklo

Prosklené zastávky, budovy a další plochy jsou častým smrtelným nebezpečím pro letící ptáky. „Při obrovských počtech ptáků zabitých o sklo je až s podivem, že třeba červenek může vůbec přibývat. Vysvětluje to jen obrovská nadprodukce potomstva, ke které v přírodě dochází. Například každá samička červenky vyvede zhruba sedm mláďat ročně. Ale rozhodně ne proto, aby se tato mláďata zabíjela o bez rozmyslu postavené skleněné stěny,“ zdůrazňuje Vermouzek.

 

Čtěte také: Ochránci přírody vypustili výra u břežanského zámku

Česká společnost ornitologická vede kampaň Bezpečné zastávky.  Zde můžete i z mobilu přímo na ulici ohodnotit nebezpečnost zastávky ve svém okolí.
Zastávka Myšlín Mnichovice, kterou polepily děti ze základní školy

Jak pomoci červenkám?

Majitelé zahrad mohou dát přednost červenkám a kosům před chemicky ošetřeným trávníkem. Hromady větví zase poskytují prostor k úkrytu. V době hnízdění bychom neměli kácet křoviny nebo pálit klestí, protože tím narušujem životní prostředí hmyzu, který slouží ptákům jako potrava.

Česká společnost ornitologická (založena 1926) je nevládní nezisková organizace sdružující profesionální i amatérské ornitology a milovníků přírody. ČSO je partnerskou organizací mezinárodního sdružení BirdLife International. 

Čtěte také: Ledňáček zachráněn po srážce s autem

Klíčová slova: