Národní divadlo scénou ochotníků. Prodaná nevěsta v podání sokolů

Pochod komediantů z Prodané nevěsty představili ochotníci z Lázní Toušeň poprvé před pěti lety
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Nejen na sportovním, ale i na divadelním poli sklízejí sokolové úspěchy. Tím nejnovějším je vystoupení ochotníků na matiné v Národním divadle, kde se představí i herecké soubory ze Sokola Pyšely a Sokola Lázně Toušeň. Přesvědčí Národní divadlo k další spolupráci?

 

Dílo Bedřicha Smetany sokolové připomenou zpěvem, tancem i ukázkou folkloru

                                                 

Kromě ochotníků ze Sokola Pyšely a Sokola Lázně Toušeň se v Národním divadle představí i folklorní soubor Formani ze Sokola Slatiňany a pěvecký sbor Gaudium ze Sokola Královské Vinohrady

K příležitosti 192 let od hudebníkova narození uspořádá Společnost Bedřicha Smetany v sobotu 5. března dopolední představení (v 11 hodin). V jeho závěru vystoupí čtyři sokolské soubory, které se představí ve čtyřech scénách z Prodané nevěsty. „Budou to sbory a tance z opery Prodaná nevěsta, monolog principála a skočná, kterou ztvární výhradně jen náš soubor,“ informuje Jakub Luboš, manažer ochotnického divadla z Lázní Toušeň.

 

Taneční výstup bude pak zcela na členech folklorního souboru Formani ze Sokola Slatiňany,“ přiblížil podobu dopoledního programu Jakub Luboš. Sbory zazpívají všechny vystupující kulturní spolky.

 

Zavítejte s námi na představení. Více na SBOROVNA - BENEFIČNÍ PŘEDSTAVENÍ

Sokolské nastudování Prodané nevěsty sklidilo pozitivní ohlasy, když ho ocenila i odborná kritika. Sokolské amatérské soubory s ním během pěti let vystoupily v celkem 47 reprízách, na různých scénách po celé republice. Národní divadlo mezi nimi však dosud chybělo.

 

„S naším souborem jsme hráli na mezinárodním festivalu amatérského divadla Jiráskův Hronov, přijali jsme i pozvání do čínské Šanghaje. Vystoupení v Národním divadle je tak dalším z našich divadelních úspěchů. Pro nás pro všechny je to ohromná čest,“ říká manažer ochotnického divadla Jakub Luboš.

 

Národní divadlo na začátku příštího sokolského sletu?

 

„Účast sokolských spolků na jevišti Národního divadla je opravdu mimořádná. Rozhodně to není pravidlem,“ připomněl Zdeněk Mička, vzdělavatel České obce sokolské. Za dva roky by však první česká scéna mohla asistovat při největším sokolském svátku. „Jsme zatím v rané fázi jednání. Mluvíme se zástupci Národního divadla o tom, že by se některá z předsletových akcí konala právě na jevišti jejich divadla,“ uvažuje o programu XVI. všesokolského sletu 2018, Zdeněk Mička.

 

Klíčová slova: