Masopustní průvod s baronem Ringhofferem

Starosta Velkých Popovic Ivan Boleslav byl za barona Ringhoffera
Zobrazit fotogalerii (14)
 

Za hojné účasti zejména místních dětí proběhl druhý masopustní průvod ve Velkých Popovích. Starosta obce Ivan Boleslav jel jako baron Ringhoffer v kočáru taženém koňmi.

Spousty dětí i dospělých si užily masopustní průvod ve Velkých Popovicích. Zahájení bylo v jednu hodinu před školou. Na trávníku děti sbíraly pro štěstí knoflíky a všechny přivítal baron Ringhoffer, kterým byl velkopopovický starosta Ivan Boleslav. Ten nasedl na připravený kočár a celý průvod mnoha desítek účastníků vyrazil. Po cestě bylo několik zastávek a mezi nimi se prospěvovaly písně. První zastavení bylo pod lípou ověšenou klobásami u stánku řezníků, kde dostali všichni něco na zub. U mateřské školy děti hledaly Červenou Karkulku a vlka, u rybníka zase pomáhaly paní Vodníkové najít kapra a žábu. Velký ohlas vyvolal příchod masek mezi návštěvníky vepřových hodů v pivovaru. Po ukončení se všichni odebrali do sokolovny, kde následovalo vystoupení kapely Beatles Revival.

Starosty obce Mgr. Ivana Boleslava jsme se zeptali na organizaci a plány obce.

Kdo se podílel na organizaci průvodu?

Máme výbor pro sportovní, kulturní a společenský rozvoj obce. Jsou tam šikovní kluci, kteří to poprvé zorganizovali loni. Pan Kotrč je místopředseda výboru, který se tomu hodně věnoval. Zajistil koně i povoz z chovné stanice v Kunicích a sehnal mi oblečení. Já jsem v tom úplně nevinně (smích). Původně jsem chtěl jít za Švejka, ale udělali ze mě Ringhoffera. Jsou to úžasní šikovní lidé. Dělají i obecní ples a jsme rádi, že zajišťují všechny akce a mají spoustu nápadů.

Jaké akce probíhají ve Velkých Popovicích?

Hasiči a myslivci pořádali ples. Čeká nás také obecní ples 19. března, který bude ve spolupráci se základní a mateřskou školou. Udělají nám předtančení a vyzdobí sokolovnu. Výtěžek z tomboly se rozděluje rovným dílem mezi mateřskou a základní školu. Loni bylo to kolem dvaceti tisíc a mohli si za to koupit vybavení. Také se účastníme akcí, které pořádá pivovar, například Pivobraní nebo obecní pouť. Bude mikulášská a vánoční nadílka.  

Co čeká obec důležitého v letošním roce?

Podařilo se nám loni získat dotaci na přístavbu školy a budeme otevírat nových pět tříd a malou tělocvičnu. Začalo se stavět v listopadu a díky mírné zimě jsou už dvě třetiny hotové. Teď už se dělají vnitřní práce a staví se větší jídelna, která by se mohla v květnu kolaudovat. Děti se nám zatím stravují v pivovaru. Nic tak velkého zatím v obci neproběhlo, je to investice skoro za čtyřicet milionů od ministerstva financí se spoluúčastí obce. Je to větší částka než celý obecní rozpočet. Já jsem místní učitel a škola je pro mne srdeční záležitost. Tak jsem rád, že se nám to podařilo hned v prvním roce volebního období. 

Klíčová slova: