Jste dobří? Ukažte to

Řemesla nevymřela. Objevte to své
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Do soutěže o titul Mistra tradiční rukodělné výroby se hlaste do 31. března. Jedná se o řemesla, která jsou ohrožena, nebo jim hrozí zánik. Podpoříte je svou šikovností a kreativitou?

Oceněni budou výrobci, kteří udržují znalosti a dovednosti tradičních českých řemesel, a jsou aktivně činní v rukodělné tvorbě. Návrhy můžete posílat v písemné nebo v elektronické podobě do 31. března 2016.

Tvoříte? Staňte se mistrem a motivujte ostatní

Titul shrnuje a hodnotí jak dovednosti, znalosti postupů a technologií tradičních lidových řemesel a snahy o jejich zachování, tak i následnou prezentaci na veřejnosti a předávání budoucím generacím.

Letos se zapojí i občané

Šikovnost a trpělivost boduje

Odbornou komisí, složenou z etnografů a zástupců Středočeského kraje, budou vybráni tři kandidáti. Ty pak komise navrhe na titul Nositele tradice lidového řemesla. Lidovým řemeslníkům je udělí ministr kultury.

Letos se nově mohou zapojit občané, a to tím, že doporučí své šikovné známé, kteří by si titul zasloužili.

Titul Mistr tradiční rukodělné výroby Středočeského kraje byl dosud udělen třem osobám. „V roce 2013 ho získal řezbář a rytec Jiří Rücker z Peček. Roku 2014 byl udělen paní Miluši Šímové, která je lektorkou techniky pečení vizovického pečiva, a posledním mistrem tradiční rukodělné výroby je řezbář betlémů Ján Chvalník z Příbrami,“ vyjmenoval radní pro oblast kultury a památkové péče Zdeněk Štefek.

Zajímejte se!