Mladoboleslavská nemocnice otevřela onkologický pavilon

Stavba pavilonu trvala rok a stála 112 milionů korun
 

Zbrusu nový pavilon pro onkologii, nukleární medicínu a hemodialýzu za 112 milionů korun začal sloužit pacientům v Klaudiánově nemocnici.

Nový pavilon s oddělením onkologie, nukleární medicíny a hemodialýzy byl tento týden slavnostně otevřen. Stavba stála 112 milionů korun, z čehož necelých 40 milionů zaplatila Evropská unie přes Regionálního operačního programu Střední Čechy. 

Pavilon byl zapotřebí

Nové oddělení eviduje několik set pacientů a desítky z nich docházejí na chemoterapie. Nejčastěji trpí rakovinou prsu, plic či tlustého střeva. Přibývá pacientů ve věku kolem třiceti let, nejčastěji jsou ale stále ošetřováni klienti ze střední a starší generace. „Například pacientů, kteří potřebují hemodialyzační léčbu, je stále více. Dostávali jsme se do situací, kdy jsme museli navyšovat směnnost a někteří pacienti k nám museli jezdit i v noci,“ vysvětlil ředitel nemocnice Luděk Kramář. „Oddělení, které pracuje s radioaktivními látkami, a potřebuje tedy pro své přístroje speciální odstíněné prostředí, bylo již několikrát zaplaveno spodní vodou. Přesun tak byl jedinou možností, jak oddělení chránit,“ řekla středočeská radní  Jiřina Fialová. 

Nové je i pracoviště pro onkologické léky

Léky pro onkologické a hematoonkologické pacienty v mladoboleslavské nemocnici už přes rok připravují lékárníci rovněž na novém pracovišti. „Toto pracoviště pro přípravu cytotoxických látek je vybaveno moderní vzduchotechnikou a izolátorem. Zaměstnancům umožňuje pracovat ve sterilním prostředí. Jeho stavba a vybavení stály zhruba osm milionů korun, z nichž část zaplatila nemocnice z vlastních zdrojů, pětimilionovou dotaci poskytl kraj,“ řekl náměstek pro oblast regionálního rozvoje Karel Horčička.

Nové prostory jsou moderní a vzdušné
Klíčová slova: