Uprchlí ibisové se vracejí do zoo

Ibis skalní
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Pražská zoo v úterý zažila velkou ztrátu. Díky přívalům sněhu došlo k poškození voliéry, kterou obývají ibisové. Osmnáct jich následně uletělo. Postupně se vracejí.

Tři ibisové byli postupně odchyceni. K poslednímu odchytu došlo ve středu v odpoledních hodinách u Mladé Boleslavi. Odchytil ho Antonín Vaidl, kurátor ptáků pražské zoo. Část hejna se dneska vrátila nad zoo! „Vrátili se nad areál zoo, tyto ptáky úmyslně neodchytáváme, nejsou v pozici abychom je mohli bezpečně odchytit. Sedí na vysokých stromech, nechceme je vyplašit, spoléháme, že se vrátí do voliéry, kde mají krmení,“ sdělila ČtiDoma.cz Jana Myslivečková, mluvčí pražské zoo. Z osmnácti ibisů, kteří ulétli z voliéry, byli odchyceni tři. Jeden ještě v areálu zoo, druhý v Holešovicích, třetí u Brandýsa.

Pomáhat s odchytem může i veřejnost

Speciální telefonní linka: 734 524 439, pokud ibisa skalního zahlédnete, nebo máte pod okny, neváhejte ji využít!

„Požádali jsme o pomoc veřejnost, ta nám svá pozorování může sdělovat na speciální linku zřízenou právě kvůli ibisům. Veřejnosti děkujeme za účast. V centru zahrady koordinujeme všechny informace, na základě toho dostávají pokyny od třech týmů, které se pohybují po území Prahy. My geograficky vyhodnocujeme pravděpodobnost odchytu ptáka. Pokud někde krouží, nebo sedí vysoko na střeše, není šance k odchytu," dodala Myslivečková. Zaměstnanci zahrady tedy jedou primárně tam, kde se zvíře lapit dá. Každopádně stále sledují, co se děje jinde. Veřejnost by tak měla spolupracovat i nadále.

Klíčová slova:
zoo