Na svobodě ve vězení? V Benešově to jde

Slavnostní přípitek, Petr Hostek nalévá šampaňské
Zobrazit fotogalerii (13)
 

Sdružení Spolurádi slavnostně otevřelo klub Na Svobodě v bývalé benešovské šatlavě. Starosta Benešova spolku vyjádřil podporu a také si hned zakoupil jeden z obrazů benefiční výstavy.

Spoluzakladatelky neziskového sdružení Míša Řezáčová, Tereza Váchová a Jana Klápová stojí za nápadem vytvořit prostor pro setkávání lidí s handicapem i bez něj. Vítáni jsou tedy všichni bez ohlededu na postižení či sociální vyloučení, aby se mohli setkávat se širokou veřejností. Součástí projektu je otevřený tvůrčí prostor dílny. "Chceme dát prostor umělcům s postižením i bez něj. Mohou si ho pronajmout soukromníci pro firemní akce. Neziskové organizace se chystají například na setkávání rodin dětí s mentálním postižením," říká Míša Řezáčová ze spolku Spolurádi. Kmotrem spolku je herec Jaroslav Dušek. 

Podpora starosty Benešova

Slavnostního otevření klubu Na Svobodě se účastnil starosta Benešova Petr Hostek. "Tohle je zařízení, které je přesně podle mého gusta. Osobně udělám maximum pro to, aby město tento klub podpořilo. Ať už se bude jednat o přidělení grantu nebo příspěvku na konkrétní akce. Sám si také koupím některý z vystavených obrázků. V dnešní době, kdy je spousta jedu mezi lidmi, tak je hrozně potřeba zařízení, kde na sebe lidi budou hodní," řekl ČtiDoma.cz starosta Petr Hostek.

Výstava pro svobodu

Zdeněk Karásek z firmy Mediagrafik představil výstavu benešovské umělkyně Petry Bobalové. "Její obraz putoval i do rukou prezidentky Jižní Koree. Nyní má také výstavu v Poslanecké sněmovně. Její obrazy jsou v soukromých sbírkách ústavních soudců a dalších významných činitelů," přibližuje úspěšnou tvorbu Zdeněk Karásek. Výstava je prodejní a kromě horáře autorce jde část z ceny i na podporu klubu Na Svobodě. 

Pozitivní energie pro šatlavu

Budova městské šatlavy je z roku 1815 a svému účelu sloužila až do druhé světové války. K věznění používali objekt také nacisté a docházelo tu i k popravám. V sedmdesátých letech v něm sídlil dopravní inspektorát. Těsně před Sametovou revolucí se sem nastěhoval oblastní archiv. Od benešovského archivu dům koupil Jan Kalina. "Měli jsme nabídky na zřízení diskotéky nebo herny za velké peníze. Vždy jsem to odmítl. V tomhle baráku se dělo hrozně moc špatných věcí a další zlo už sem nechceme zavádět. Chceme do domu přinést pozitivní energii a hodně si vybíráme nájemce, aby provoz byl pro dobrou věc. Když přišel spolek Spolurádi, tak jsme zajásali," říká majitel domu Jan Kalina. Nyní je v domě také soukromá družina s výukou angličtiny, cukrárna a malé fitcentrum.

Spolurádi se účastní Burzy filantropie: Hlasujte pro dobročinné projekty v Benešově