Nadchází bohaté kulturní jaro a léto v Benešově

Program kulturních akcí nám představil ředitel městského kulturního centra Stanislav Dvořák
 

Kulturní informační centrum Benešov chystá vystoupení Ondřeje Havelky, muzikál Jesus Christ Superstar, open air festivaly na benešovském náměstí a mnoho dalších akcí.

Již pátý rok probíhají Benešovské farmářské trhy. Na Masarykově náměstí budou v termínech 16. dubna, 14. května, 25. června, 20. srpna, 17. září, 15. října, 5. listopadu a  26. listopadu 2016. Pro dotvoření atmosféry zahrají místní hudební uskupení.

 

Sukovo jaro

Hudební festival Jaro Josefa Suka letos slaví již dvacátý pátý ročník. V Kulturním domě Karlov bude  Zahajovací koncert 21. dubna od 19.30 hodin, na kterém vystoupí Symfonický orchestr Divadla J. K. Tyla Plzeň. Sborový koncert bude v aule benešovského gymnázia 8. května od 19,30 hodin za účasti Sukova komorního sboru a Pěveckého sboru benešovských učitelek. Do třetice Komorní koncert  26. května v Mětském divadle Na Poště provedou Klavírní kvarteto Josefa Suka a Jan Adamus.

 

Benešovská kapela Czech It

Benešovské čarodějnice

V předvečer Máje se 30. dubna na Masarykově náměstí uskuteční minifestival regionálních kapel. Od 17 do 22 hodin vystoupí  ATD, RockTom, Czech IT a vítěz Benešovské hudební ligy. Pro návštěvníky bude k občerstvení pivo Ferdinand a opékání špekáčků. "Podařilo se nám zajistit, že náměstí budeme dělat oheň a nabízet masové špekáčky z týneckého uzenářství," říká ředitel Kulturního a informačního centra Stanislav Dvořák. 

 

Májová slavnost

Na Masarykově náměstí se 1. května od 9 hodina na dvou pódiích vystřídají umělecká uskupení Benešáček, DO ZUŠ J. Suka Benešov, DO Babouci, Family Harmoniky, Komorní divadelní studio Áčko, Pacholata Big Band, Horváth Band, Milan Schelinger a Band, XINDL X a David Koller & Band. Na Malém náměstí pak bude staročeský jarmark s dobovými řemesly a dílničky a soutěže pro děti s Domem dětí a mladeže. Na parkoviští Pod Brankou najdete Lunapark a okolních ulicích bude stánkový prodej. "Jarmark pořádáme po třiadvacáté a každý rok tady projde deset až dvacet tisíc lidí, podle počastí," říká Stanislav Dvořák.

 

Open Air Opera na Konopišti

Velkolepý zážitek pod hvězdnou oblohou slibuje Noc s operou v přírodním divadle Konopiště 15. června od půl deváté večer.  Zazní árie a velikánů světové opery v podání sólisty vídeňské opery Miroslava Dvorského, sólistky Národního divadla Praha Andrei Kalivodové, Ivany Veberové, držitelky ceny Thálie a Jevhena Šokalo. Doprovod zajistí velký operní orchestr a šedesátičlenný operní sboru Divadla J. K.Tyla Plzeň, pod taktovkou šéfdirigenta Norberta Baxy. "Program je sestaven, aby zahrnoval to nejlepší od Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka, Giuseppe Verdiho, Giacomo Pucciniho a dalších mistrů," přibližuje Stanislav Dvořák. 

 

Superhvězda Ježíš Kristus na Konopišti

Jesus Christ Superstar v podání Městského divadla Brno

Open Air Konopiště se stane dějištěm jednoho z nejslavnějších světových muzikálů Jesus Christ Superstar. Rockovou operu vytvořili autoři Andrew Lloyd Webber a Tim Rice. V přírodním divadle Konopiště se poprvé v Benešově představí 17. července od 20 hodin. "Bude to v nastudování městského divadla v Brně, kteří jsou renomovaní a s tímto představením jezdí po celé Evropě," říká Stanislav Dvořák.

 

Prázdninová Benesov-city-live Open Air 2016

Novinkou bude tradice letních koncertů a divadel na Masarykově náměstí pod letní oblohou. V případě nepříznivého počasí se přesune do kulturního domu Karlov nebo Městského divadla Na Poště. Pocta W. A. Mozartovi k 260.výročí narození bude mít podobu kostýmované opery Kouzelná flétna v mezinárodním obsazení EMA (Evropská hudební akademie) 25. července od 20 hodin.  Dechparáda dechové hudby Vranovanka a Týnečanka proběhne 26. července od 18 hodin.  U příležitosti 45. výročí úmrtí Luise Armstronga vystoupí 27. července od 19.30 hodin DG Band a Miroslav Surka – Jazz & Swing Night. Při Regae Night vystoupí HE Band a Pub Animals 28. července od 19.30 hodin. Divadelní večer "Zabili, Zabili" provede Komorní studio Áčko 29. července od 20 hodin. 

 

Benešovské posvícení

Posvícenský farmářský trh začně na Masarykově náměstí 20. srpna od 8 hodin. Tentýž den na náměstí při Posvícenské zábavě vystoupí Horváth Band od 20 hodin. Posvícenský jarmárek a Pohádka začně 21. srpna od 8 hodin v ulici Na Karlově a kulturním domě Karlov. Posvícenská „pěkná hodinka“ s koncertem dechové hudby Jižani z Českých Budějovic bude na Masarykově náměstí 22. srpna od 17.30 hodin.

 

The Best of Ondřej Havelka

Nejlepší kusy z repertoiru Ondřeje Havelky a jeho Melody Makers předvede Open Air Konopiště 30. srpna od 20 hodin. Přírodní divadlo Konopiště bude svědkem toho nejlepšího za 20 let působení skvělého hudebního seskupení s hosty.

 

Pro příznivce šlágrů

V kulturním domě Karlov proběhne první z nového seriálu koncertů To nejlepší z TV Šlágr. Bude to vystoupení Duo Jamaha 22. září od 19 hodin.