"Stará škola" zachraňuje historickou budovu

Členka týmu Staré školy Anna Lupienská
Zobrazit fotogalerii (12)
 

Budova školy ve Vraném je z roku 1819 a v roce 1872 měla škola 160 žáků. V roce 2010 se v této škole přestalo učit. Spolek Stará škola chce objekt zachánit a připravit využití. Škola totiž nabízí víc než zajímavé prostředí a aktivity.  

Komunitní dům

Dva roky poté, co budova staré školy přestala sloužit původnímu účelu, vzniklo občanské sdružení Stará škola. Dnes se na činnosti sdružení podílí zhruba třicet dobrovolníků, přičemž pět z nich má na starosti provoz budovy a klíčové aktivity, ostatní pomáhají na jednotlivých akcích nebo při provozu kavárny. S jejich pomocí udělalo sdružení základní opravy, nyní se z grantových prostředků provádí generálka toalet a sprch a zažádáno je o grant na úpravu zahrady. Sdružení Stará škola má dům pronajatý od Obce Vrané nad Vltavou, která finančně pomáhá s úhradou provozních nákladů. 

Historie staré školy
Stavba byla dokončena 20. září 1819. V roce 1872 ji navštěvovalo 160 žáků a bylo nutné pronajmout sousední domek. V roce 1881 byla provedena přístavba za 4 305 zlatých a od toho roku je škola dvoutřídá. Další přístavba a zřízení třetí třídy probíhá v roce 1896. V roce 1927 se již vyučuje ve čtyřech třídách. Výstavbou nové školy je v roce 1935 stará budova uzavřena a využita na byty pro dělníky papíren. Počínaje rokem 1957 se do staré školy vrací první stupeň. Konec vyučování nastává znovu v roce 2010, kdy je zprovozněna přístavba nové školy.

 

Spousty aktivit

Pravidelný program probíhá v kavárně každou neděli, příležitostně i v sobotu. "V nejbližší době, 19. března, nás čeká velká přednáška k osmdesátému výročí vranského zdymadla s elektrárnou, včetně komentované prohlídky a promítání dobových fotografií a filmů. Kavárna slouží současně jako galerie a každý měsíc se v ní koná vernisáž nové výstavy. Program doplňují autorská čtení, koncerty a divadelní představení, která za příznivého počasí pořádáme i na zahradě. Velmi oblíbené jsou workshopy ručních prací, pořádané Výtvarnými kurzy Dagmar Andělové. Spolupracujeme i s dalšími místními i přespolními spolky a skupinami. Univerzita třetího věku se pravidelně schází se žáky 4. A ZŠ Vrané v rámci projektu Mezi námi. Spřízněný spolek Perla, provozující galerii v areálu bývalých papíren, chystá na léto velkou výstavu krajinomalby, my v rámci této akce zorganizujeme komentovanou prohlídku papírny. S obcí jsme spolupracovali na oslavách masopustu, s TJ Sokol oslavíme přednáškou a výstavou dobových fotek 90 let od položení základního kamene místní Sokolovny" popisuje Anna Lupienska.

 

Paní ředitelka se vrací

Pamětnice Jarmila Hlavsová pravidelně na akce dochází a studuje i na Univerzitě třetího věku. Mnoho let v budově učila a bývala i ředitelkou vranské školy: "Já jsem velký obdivovatel spolku Stará škola. Jsou tady krásné akce, určitě by si sem mělo najít cestu více lidí. Já sem chodím jako v Praze na Hradčany," říká paní Hlavsová a míní tím malebnou polohu školy ve vyvýšeném historickém centru obce naproti kostelíku svatého Jiří. 

 

 

(Nejen) Václav Koubek pro Starou školu

Již počtvrté se chystá velká jarní benefice, která letos proběhne 22. května. Její součástí bude tradiční vernisáž, tři koncerty, aktivity pro děti, stánky rukodělných výrobků a bohaté občerstvení. "Svým vystoupením nás podpoří Václav Koubek a skupiny Laoba a Suprkaple, vernisáží otevřeme výstavu čerstvé absolventky FAVU Markéty Filipové. Jako každý rok pozveme všechny, kdo nám fandí, aby s námi příjemně strávili nedělní odpoledne. Z utržených peněz chceme nahradit zářivky v kavárně vhodnějším osvětlením. Doposud nám počasí vždy přálo a doufáme, že i tentokrát budeme moct většinu aktivit pořádat na zahradě," přibližuje benefiční program Anna Lupienska.

 

souSedíme si ve Vraném

V rámci projektu "Stará škola se stará o všechny" probíhá série přednášek a výstav o místních zajímavostech, financovaných z grantového programu Nadace Via souSedíme si. "Ve Vraném dnes žijí tři skupiny lidí – starousedlíci z tradičních místních rodů, bývalí zaměstnanci papíren a obyvatelé nové porevoluční výstavby. Zejména poslední skupina téměř nezná zajímavou historii a současnost obce. Naší snahou je všechny obyvatele propojit, a to prostřednictvím aktivit mapujících důležité milníky ve vývoji obce. Proto je seznamujeme s místy, jako jsou kostel, papírna, přehrada, budova Megafytu, ale i s historií a současností spolků jako Junák, TJ Sokol a jeho ochotnická činnost a dalšími. Věříme, že znalost místa, kde žijeme, vyvolává v lidech pocit sounáležitosti," říká Anna Lupienska. Ve Vraném přitom je co obdivovat, ať je to kostel sv. Jiří původně z desátého století nebo budova Megafytu od architekta Josefa Pleskota.  

Ideální místo

Spolek Stará škola má budovu, která je obecním majetkem, pronajatou na pět let a již za dva roky smlouva skončí. "Hrozně nás to baví a chtěli bychom pokračovat. Uvidíme, jestli nám obecní zastupitelstvo smlouvu prodlouží. Naším cílem je hlavně vybudovat komunitu, která by dokázala fungovat i jinde. Ale rádi bychom zůstali zde, protože škola a její genius loci je pro komunitní centrum přímo ideální," říká Anna Lupienska.