Podmíněné tresty za legalizaci krádeže obrazu Toyen

Okresní soud na Masarykově náměstí v Benešově
 

Tři muži dostali podmíněné tresty v kauze kradeného obrazu Severní krajina malířky Toyen. Dílo v Jarkovicích na Benešovsku bylo ukradeno v roce 1992 a dodnes se nevrátilo majitelům.

Toyen, vlastním jménem Marie Čermínová, (21. 9. 1902 Praha-Smíchov – 9. 11. 1980 Paříž) byla česko - francouzská malířka, jedna z představitelek evropského surrealismu. Obraz "Severní krajina" z roku 1931 je považován za jedno z jejích nejlepších děl a jeho cena je odhadována až na 10 miliónů korun.

Benešovský soud v pondělí 7. března 2016 uložil v kauze dvouleté podmíněné tresty . Podle obžaloby se držitel díla Josef Běhunčík a dva prostředníci Pavel Filip a Patrik Šimon pokusili o legalizaci výnosů z trestné činnosti. Původním majitelům totiž nabízeli 1,8 milionu korun za vymazání plátna z registru kradených děl. Benešovský soud je v roce 2012 zprostil obžaloby, ale Nejvyšší soud věc vrátil k novému projednání. Rozsudek není pravomocný a obžalovaní se odvolali.

Desítky let od krádeže

Obraz ukradl Luboš Pech s dalších pachatelem v roce 1992 z domu rodiny Filípkových v Jarkovicích na Benešovsku. Zloději byli odsouzeni k pětiletým trestům. Obraz přes několik překupníků získal Josef Běhunčík. 7. dubna 2009 dílo zajistili policisté z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality a obvinili dva muže, kteří se obraz pokusili prodat, z legalizace výnosů z trestné činnosti.

Kdy se obraz vrátí?

Rodina Filípkových získala obraz darem od jeho autorky. Prokop Filípek sdělil Čtidoma.cz, že musí být ukončeny trestněprávní řízení, aby mohla jeho rodina získat zpět svůj majetek v občansko právním sporu. Dílo bylo do roku 2013 uloženo v depozitu úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Poté se přesunulo do soudní úschovy a má se nacházet v Galerii Středočeského kraje v Kutné Hoře.

Připravujeme rozhovor se synem majitelky obrazu Prokopem Filípkem
Obraz „Severní krajina“ surrealistické malířky Marie Čermínové - Toyen z roku 1931