FC Zličín proti vedení Fotbalové asociace. Nedělní zápas bojkotuje

Po podzimní části sezony drží A tým Zličína sedmou příčku Pražská teplárenská přebor Prahy
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Po čtyřech měsících se do části pražských a středočeských soutěží znovu vrátí fotbalová sezona. Jenže zdaleka ne všechna mužstva víkendové zápasy odehrají.

Zatímco například v Hostouni a Horkách nad Jizerou se nebude hrát pro nezpůsobilý stav hrací plochy, FC Zličín zápas neodehraje z naprosto odlišného důvodu. Tím je protest proti členům nejvyššího vedení Fotbalové asociace České republiky (FAČR).

 

„Situace ve vedení českého fotbalu se nám dlouhodobě nelíbí,“ vysvětluje důvody manažer FC Zličín

 

„Fotbalový klub FC Zličín, o.s. tímto apeluje, aby v případě, že nerezignují do 7. 2. 2016 na všechny své funkce ve FAČR pan Pelta, pan Berbr a paní Damková, bojkotovala mužstva dospělých svá první utkání, která mají být či budou sehrána v jarní části sezony 2015/2016. A to na důkaz projevu nesouhlasu se setrváním uvedených osob ve funkcích FAČR, které svým morálním kreditem a povahovými rysy snižují věrohodnost organizace, jejíž členy jsme my, fotbalové kluby,“ píše se v celorepublikové výzvě, kterou klub z pražského předměstí vydal v polovině prosince loňského roku.

 

V českém fotbale začíná platit od 1. června nový přestupní řád. Více na Spokojenost i nesplněná očekávání. Fotbalové farmy v červnu končí

„Jak může být ve vedení asociace bývalý člen STB, zločinecké organizace?,“ rozčiluje se nad jmenováním Romana Berbra do funkce místopředsedy asociace Josef Jarolímek, manažer FC Zličín. „Jak může pan Berbr podávat trestní oznámení na Ladislava Vízka, exreprezentanta, člověka, který toho pro český fotbal tolik udělal? Jak to, že se nic nestalo, když v odposleších přiznal předseda Pelta, že celá jarní půlsezona byla cinklá?,“ ptá se dál Josef Jarolímek. „Situace ve vedení českého fotbalu se nám dlouhodobě nelíbí. Rozhodli jsme se proti tomu něco udělat,“ vysvětluje důvody podání výzvy manažer FC Zličín.

 

Rozhodnutí padlo na středeční schůzi. Klub čeká kontumace výsledku a finanční pokuta  

 

Do celorepublikové výzvy se kromě Zličína připojil jen klub SK Křičeň z Pardubicka

Do nedělního utkání Pražská teplárenská přeboru Prahy klub sice nastoupí, zápas proti Sokolu Královice však neodehraje. „Dohodli jsme se na tom na středeční schůzi. Během ní panovaly různé názory. Ten, který se klonil k téhle formě protestu, nad ostatními převládal,“ informuje Josef Jarolímek.

 

„Pokud se Zličín k takovému kroku opravdu odhodlá, čeká ho za to kontumace výsledku a finanční pokuta. Její případnou výši zatím neznám. O tom se teprve budeme bavit,“ říká František Vitovský, sportovní ředitel Pražského fotbalového svazu (PFS). „Museli jsme řešit situaci, ve které klub nenastoupil k zápasu z důvodu, že se mu nesešel dostatečný počet hráčů. Že někdo neodehraje zápas cíleně, s tím jsme se dosud nesetkali,“ pokračuje František Vitovský. „Dál se k celé věci už nehodlám vyjadřovat,“ dodal ještě sportovní ředitel PFS.

 

„Jenom tím, že nám zkontumují zápas, nás vytrestají až dost. Podle demokratické ústavy máme přece právo na stávku,“ zlobí se přitom Josef Jarolímek.

Klíčová slova: