Tibet nepodpoříme

Ne všude vyvěšují vlajku Tibetu
 

Více než 700 měst a obcí vyslovilo podporu Tibetu vyvěšením tibetské vlajky. Jsou ale i taková místa, kde ji brání.

Vyvěšování tibetské vlajky je kontroverzní téma, které polovina veřejnosti přijímá a kvituje, polovina odmítá. Podobně se k tomu staví i v Nelahozevsi. Na zdejším obecním úřadě visela pouze jednou, a to v roce 2014 za starostky Petry Urbanové.

Čtěte také: Středočeské radnice vyvěsily vlajku Tibetu na podporu lidských práv

Vlajka nebude

Současný starosta Josef Kabrle se loni rozhodl konzultovat vyvěšení se zastupitelstvem. Pro účast v solidaritě zvedli ruku jen tři z devíti zastupitelů. Starosta návrh předložil znovu a opět neuspěl. “Když vím, že s tím tři ze čtyř mých koaličních spolupracovníků nesouhlasí, tak to vezmu do zastupitelstva, protože nejsem císařpán. Nemůžu si tady dělat, co chci. Vesnice není moje, já patřím vesnici,” říká Kabele, proč nerozhodl o vyvěšení sám.

Čtěte také: Vlajku Tibetu vyvěsí stovka středočeských radnic

Proč se to vůbec dělá?

Nelahozeves se tak s obcí Uhy zůstávají pomyslnými bílými ostrůvky, které solidaritu Tibetu nevyslovují. S akcí „Vlajka pro Tibet“ se začalo v 90. letech minulého století. Lidé v demokratických zemích si tak připomínali a připomínají povstání Tibeťanů proti čínské okupaci z roku 1959. Vzpoura byla potlačena tak brutálním způsobem, že bylo povražděno na 90 tisíc tibetských obyvatel, další potom odcházeli do exilu.

Klíčová slova: