Středočeský kraj vydal knihu o dobrovolných hasičích

Zleva: Náměstek hejtmana Karel Horčička, ředitel HZS SK Miloslav Svatoš, starosta středočeských DH Oldřich Lacina, hejtman Miloš Petera
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Dobrovolní hasiči to mají na místo zásahu nejblíže a k požárům se tak dostávají často před profesionály. Právě jim je věnováno pět set stran textu a fotografií.  

Druhý díl knihy Dobrovolní hasiči ve Středočeském kraji s podtitulem Historie a současnost vydalo nakladatelství VEGA-L v Nymburku. Vyšla v nákladu 1000 kusů. Psaný i fotografický obsah obstaraly jednotlivé dobrovolné sbory, kterých je v tomto díle zdokumentováno 171. Knížka má přes pět set barevných stránek na křídovém papíru.

Historie a současnost

Každému sboru jsou věnovány dvě až tři stránky. Najdete tu fotografie hasičů, sbrojnic a techniky a to jak novodobé tak historické. Jsou tu popsány nejdůležitější údaje jako je vznik sboru, jeho vyzbrojování či důležité zásahy. Je možné se dozvědět také o udělení medailí zasloužilým členům a třeba i aktuální složení dobrovolníků. 

Profesionálové by to sami nezvládli

V roce 2015 zaznamenaly jednotky sborů dobrovolných hasičů téměř osm tisíc výjezdů. Rekordní byl 31. březen kdy došlo ke 449 zásahům. "Práce dobrovolných hasičů si nesmírně vážím, protože bez jejich pomoci by naše síly na zdolání mnoha událostí ani nestačily. Jsou to právě dobrovolné jednotky, které jsou často i díky své dislokaci na místě události jako první a hrají při záchraně lidských životů i majetku velice důležitou roli," uvádí ředitel Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje Miloslav Svatoš.

Třetí díl se připravuje

První díl vyšel v roce 2013 a chystá se ještě vydání třetího dílu, jakmile se podaří získat podklady od dalších středočeských sborů.