Astma řádí i v zimním období, lyžování ale nezkazí

Inhalátor je důležitou pomůckou každého astmatika
 

Jsou různé typy astmatu a některé provází problémy po celý rok. Pak je vhodné chránit dýchací cesty před zimou, ale o zimní sporty a radovánky však astmatici přijít nemusí.

 „U nemocných s celoročním astmatem bývá nejhorší to období, kdy se ve zvýšené míře setkávají s látkami a podněty, na které mají prokázanou alergii. Toto období je tedy individuální, vzhledem k časté alergii na pyly keřů a trav se ale může jednat spíše o jarní a časné letní období. Známe však typy astmatu, které nejsou alergického původu, kdy pak roční období nehraje podstatnou roli,“ vysvětluje MUDr. Stanislav Kos, CSc.

Chraňte se před zimou

Někteří astmatici jsou alergičtí na pyly, jiní zase mají velkou citlivost na chladný vzduch.   „Obecně lze všem lidem a zvláště astmatikům doporučit v těchto situacích dýchání nosem (nadechovaný vzduch se ohřeje a zvlhčí), případně dýchání přes šálu nebo roušku. V zimních měsících se pravidelně zvyšuje i výskyt různých typů nachlazení včetně chřipky, které obvykle zhoršují průběh astmatu a mohou vést k jeho vzplanutí,“ dodává MUDr. Stanislav Kos, CSc. 

Zimní sporty s inhalátorem

V případě sportu neplatí pro astmatiky žádná výrazná omezení.  „Správně léčený a poučený astmatik by neměl být ve svých sportovních aktivitách omezován. Známe řadu vrcholových sportovců – astmatiků, kteří jsou svojí nemocí omezováni jen minimálně, nebo vůbec ne. Každý astmatik, sportovce nevyjímaje, by však u sebe měl trvale mít inhalační lék, který rychle uvolní stažené průdušky. Velmi důležitá je při jeho použití i správná technika inhalace léku, která ovlivňuje vlastní účinnost nasazení léčiva,“ říká MUDr. Stanislav Kos, CSc.