Proč darovat kostní dřeň?

Červené krvinky
 

Bolest, stres, ale i dobrý skutek. Přesně takto mnozí mluví o dárcovství kostní dřeně. Rozhodla jsem se přihlásit do registru, je přeci fajn žít s vědomím, že jste někomu zachránili život. Je to jednoduché, stačí vám k tomu internet.

Po zapsání do seznamu přijde email s instrukcemi. Ty vás nasměrují do některé z nemocnic, ve které se provádí základní odběr krve. Až po rozboru vzorku můžete být zapsáni mezi dobrovolné dárce. Transplantaci předchází několik srovnávacích testů, až po-té budete vybráni. S příjemcem se musíte shodovat v celé škále znaků. Vhodným dárcem je každý, kdo ještě nedovršil 36. narozeniny a dlouhodobě se neléčí. Člověk musí být zdravý, bez jakýchkoli zdravotních komplikací.

Jak mě to napadlo?

Nepatřím mezi ty, kteří by v médiích viděli dítě bez vlasů a hned běželi pomáhat. Mám ale ve svém okolí několik lidí, kteří bojují se závažným onemocněním. Přemýšlela jsem dlouho nad tím, jestli jsem dostatečně silná a mám odvahu pro tak zásadní věc jako je dárcovství krvetvorných buněk. Samozřejmě, jako většina veřejnosti jsem byla přesvědčená o tom, že se jedná o velký zásah, který bude bolet a může mne do budoucna ohrozit. Omyl!

Otázky bez odpovědí

S kolegou Michalem Štinglem jsme se vydali do Vojenské nemocnice. Byli jsme domluveni na prvotní odběr krve a rozhovor s lékařkou Michaelou Kořánovou. Vlastně pořád mám strach, ačkoliv jsem si hodně načetla a vím, že odběr není nic tak strašného. Přes to si kladu otázky jako – „Co když se najde shoda, jsem si opravdu jistá, že na to mám? Vážně to nebude bolet? Pomůžu někomu? Neohrozí mě to?“

Odběr nevypadá tak strašně

Paní doktorka mne uklidňuje, zásah to není nijak veliký. Odběr se provádí dvěma způsoby, záleží, co přesně pacient, kterému budou buňky transplantovány, potřebuje. Buď můžete být v celkové anestezii a kostní dřeň lékaři odeberou z pánevní kosti, z nemocnice vás propustí až následující den. Druhá možnost je pomnožení buněk pomocí injekcí, které jsou dárci postupně aplikovány do břicha. Můžete si je píchnout sami, nebo docházet do nemocnice. Odběr potom probíhá podobně jako odběr plasmy. Tedy bez uspání, z krve se přefiltruje pouze to, co je zrovna potřeba. Jen si pár hodin poležíte. Pokud je vše v pořádku, jdete domu ještě ten samý den. Před odběrem se účastníte vyšetření, ne které si můžete vzít blízkou osobu. S tou potom probíráte možná rizika, pro a proti zákroku. Konečné rozhodnutí je na dárci a všichni jej musí respektovat, kdykoli může odstoupit.

Nečekaný problém

Měla jsem vyplnit papíry a podstoupit odběr krve. Lékařka se mne ptala, zda užívám dlouhodobě léky a ejhle, opravdu prášky beru. Euthyrox 75 na podporu funkce štítné žlázy. Na odběr mám tedy přijít až po kontrole na endokrinologii, která definitivně vyloučí autoimunitní onemocnění. Taková nemoc by totiž mohla být přenesena na pacienta, který by moje krvetvorné buňky dostal. Vyšetření krve stojí 1500 korun a je hrazeno z dárcovských peněz, nemocnice tedy nechce příliš riskovat, že by všechno nakonec přišlo vniveč. Proto je zde i věkový limit. Dárci nad 36 let si patnáct set za vyšetření hradí sami.

 

Klíčová slova: