Přinesl snídani, pak slavil výhru. Šírlovi se premiéra ve Zbuzanech vydařila

Radek Šírl
 

Ještě v listopadu jste ho mohli vídat na prvoligových trávnících, teď pomáhá Radek Šírl vybojovat Zbuzanům postup do krajského přeboru. A premiéra se mu povedla. Lídrovi 1.A třídy pomohl bývalý reprezentant k vítěznému startu do jarní části sezony.

Na zápas s Černolicemi se těšil. Pár dní před úvodním jarním zápasem sice zasypal hřiště v celém kraji sníh, ale ve Zbuzanech se díky dobré práci na dobře připraveném terénu hrálo. „Už jsem byl natěšený. Jsem rád, že se zápas odehrál. Je fakt, že podobné terény někdy smazávají rozdíly mezi týmy, o to víc jsem rád, že jsem zápas zvládli a vyhráli,“ těší Šírla.

1.A třída sk. A - 16. kolo:
FK Zbuzany - SK Černolice 3:1 (1:0)

Branky: 33.Kincl, 73. Brodský, 90. Podlešák vlastní - 75. Šultes z pen. ČK: 74. Maleček (Z). Diváci: 150.


Ještě před samotným výkopem pohostil spoluhráče buchtou, kterou upekla Šírlova přítelkyně. „Mají tam jednu tradici. Střídají se o to, kdo přinese snídani. Tím, že jsem nový, tak jsem byl na řadě. S klukama jsme se sešli asi hodinu před zápasem,“ prozradil.


Sladká snídaně zřejmě dodala fotbalistům Zbuzan dostatek sil. Vedoucí tým tabulky skupiny A vyhrál 3:1, cesta za třemi body ale nebyla zrovna jednoduchá. Brodský sice v 73. minutě zvyšoval na 2:0 pro Zbuzany, ale o chvíli později vyrazil z brankové čáry míč rukou Maleček. Dostal rovnou červenou kartu a Černolice z nařízené penalty zásluhou Šultese snížily na rozdíl jediného gólu.

 


„Po penaltě jsem trochu znejistěl, mohlo se státl cokoliv. Naštěstí jsme přidali třetí gól. Po něm jsem už věděl, že to dotáhneme,“ připomněl Šírl uklidňující trefu, o kterou se postaral hostující Podlešák. Dal si totiž vlastňáka. „Černolice neodehrály vůbec špatný zápas, zápas byl otevřený prakticky do poslední minuty,“ podotkl 34letý fotbalista, který nastoupil ve středu zálohy.
 

Hřiště ve Zbuzanech bylo na zápas dobře připravené

 

Týmu chce dát víc


A jak byl se svým výkonem v premiéře za Zbuzany spokojený? „Necítil jsem špatně, ale myslím, že můžu dát týmu ještě víc. Možná jsem byl i trochu nervózní. Pro mě je důležitý výsledek, nicméně má na sebe vyšší cíle,“ přiznal vítěz Poháru UEFA a evropského Superpoháru.

Radek Šírl nebyl jediný bývalý prvoligový hráč na hřišti. Dres Zbuzan oblékl ještě František Koubek a Marek Kincl, za hostující Černolice pak nastoupili Jiří Homola s Pavlem Šultesem.


Ještě na podzim hrál Šírl první ligu za vršovickou Bohemku, teď se přesunul o několik pater níž. S odlišným typem a kvalitou fotbalu ale problém neměl. „Na všechno je během zápasu víc času, není to tak rychlé. Beru to ale úplně stejně, jako kdybych hrál ligu. Nic se pro mě nemění, jdu do toho naplno. Vždycky chci vyhrát. Bylo to pro mě dost motivující,“ dodal.


Kvalitu soutěže znal


Osminásobného reprezentanta kvalita soutěže nepřekvapila. Už dříve se totiž jezdil na zápasy svých současných spoluhráčů pravidelně dívat.


„V téhle soutěži už kluci kopat umí. Někteří víc, někteří méně, ale zase jsou třeba dobře připraveni po fyzické stránce. Věděl jsem, že soutěž úroveň má. I proto jsem měl vůči prvnímu zápasu respekt a pokoru. Nikdy nejdu do zápasu s tím, že někoho přejedeme 10:0. Jdu do něj s tím, že chci vyhrát, ale vždycky je lepší počítat s horší variantou, než z toho být pak rozhozený,“ uzavřel někdější hráč Bohemians, Sparty, ruského Petrohradu, Mladé Boleslavi a Plzně.

Klíčová slova: