Shořel rodinný dům za milion korun v Chrášťanech na Benešovsku

Hasiči nasadili postupně čtyři proudy a částečně rozebrali střešní konstrukci
Zobrazit fotogalerii (8)
 

V noci na čtvrtek 17. března 2016 likvidovaly čtyři hasičské jednotky požár rodinného domu. Hasiči zasahovali s rizikem výbuchu kanystrů a propanbutanových lahví. 

Požár vznikl v garáži a rozšířil se na celou střechu přízemního objektu. "Informaci o rodinném domě v plamenech přijalo operační středisko HZS Středočeského kraje ve čtvrt na tři a na místo vyslalo profesionální jednotku z Benešova a také dobrovolné sbory z Neveklova, Čerčan a Netvořic," sdělil tiskový mluvčí středočeských hasičů Ladislav Holomčík.

Nebezpečí výbuchu tlakových lahví

Hasiči nasadili postupně čtyři proudy. Na několika místech museli rozebrat střešní konstrukci. "Zásah komplikovalo asi deset kanystrů a propanbutanových lahví od dvou do deseti kilogramů, které z hořícího domu v průběhu likvidace požáru vynesli a průběžně ochlazovali. Kvůli zajištění dostatku hasební vody bylo na přilehlém zdroji v obci zřízeno čerpací stanoviště," popsal zásah Ladislav Holomčík.

Lehce nadýchaní a kontrola termokamerou

Na místě zdravotnická záchranná služba ošetřila dva nadýchané lidi. Jejich hospitalizace ale naštěstí nebyla nutná. "Požár se podařilo dostat pod kontrolu po půl čtvrté, ale jeho úplná likvidace dala hasičům zabrat ještě další čtyři hodiny, protože museli celý prostor odvětrávat a pečlivě kontrolovat termokamerou," říká Ladislav Holomčík. 

Vyšetřování pokračuje

Vyšetřování se účastnili  i experti z Technického ústavu požární ochrany a trvalo celé dopoledne. Škody na majetku jsou předběžně vyčísleny na jeden milion korun a stejnou částku představují i uchráněné hodnoty. Stále je několik vyšetřovacích verzí příčiny, kterou může být nedbalost i závada na elektroinstalaci.

Klíčová slova: