Kralupy hostí Mistrovství Středočeského kraje. V turistickém závodu

V Kralupech nad Vltavou se v sobotu dopoledne koná Mistrovství kraje v turistickém závodě. Disciplína plížení bude však ze závodu vyňata
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Běh, vázání uzlů, určování dřevin nebo také správná orientace v mapě. Zúčastněte se sobotního, veřejného, mistrovství středních Čech.

Turistický závod je terénní běh v délce od 2 do 6 kilometrů (podle věkových kategorií). Na trati je umístěna řada kontrolních stanovišť, které je nutné plnit bez chyb a co nejrychleji. Jsou to - odhad vzdálenosti, hod míčkem, plížení, lanová lávka, vázání uzlů, orientace mapy, práce s buzolou, určování dřevin, turistických a topografických značek, poznávání kulturních památek a přírodních zajímavostí. Měří se čas strávený na trati a za nesprávně splněné úkoly jsou trestné minuty, které se připočítávají k času

Turistický závod je všestrannou sportovní disciplínou, která v sobě kombinuje běh a plnění pohybových s poznávacími úkoly. „Je to stále ještě sport, ve kterém jde především o čest a slávu. Nikoliv o peníze,“ přidává svůj postřeh Zdeněk Vejrosta, předseda KČT Kralupy nad Vltavou.

 

Přesvědčit se můžete už tuto sobotu v kralupském lesoparku na břehu Vltavy. U zdejší turistické ubytovny (Ke Koupališti 182) se budou od půl deváté do půl desáté konat registrace k otevřenému závodu. „Do seriálu úkolů nezařadíme plížení. Zem ještě není natolik suchá. Na druhou stranu ale na závodníky čeká v cíli přidaná disciplína, kterou je stavba stanu,“ informuje předseda oddílu, který je pořadatelem sobotního mistrovství.

 

Načerpejte zkušenosti na příští ročník. Do Kralup se sjedou i mistři oboru

 

Pokud jste se s turistickým závoděním dosud nesetkali, je pravděpodobné, že vás jeho zhlédnutí „chytne a už nepustí." „Tyto závody jsou zpravidla pořádány jako zajímavá hra. Není to žádné vrcholové sportování," uvádí Tomáš Fúsek, člen Rady Turistických závodů. „Po celé republice je možnost si závod vyzkoušet třeba jen na místní úrovni v některém z oddílů, které se disciplíně věnují," pokračuje Tomáš Fúsek.

 

Kategorie Rok narození Délka tratě
Rodiče a děti Děti 2006 a mladší 2-3 km
přípravka 2006 a mladší 2-3 km
nejmladší žactvo 2006 2-3 km
mladší žactvo 2004 - 2005 2-4 km
starší žactvo 2002 - 2003 2-4 km
mladší dorost 2000 - 2001 4-6 km
starší dorost 1998 - 1999 4-6 km
dospělí A 1981 - 1997 4-6 km
dospělí B 1980 a starší 4-6 km

 

Na sobotním Mistrovství se však dá očekávat účast sportovců, kteří už s turistickým závodem mají nějaké zkušenosti. „Ve startovní listině figuruje už dvě stě jmen, mezi kterými je i pět Mistrů sportu (dlouholetý a úspěšný účastník turistických závodů). Pokud si zájemci ještě netroufnou na trať jako závodníci, mohou se samozřejmě přijít podívat jako diváci. Načerpají potřebné zkušenosti pro některý z příštích závodů," říká Zdeněk Vejrosta z KČT Kralupy nad Vltavou.