Podvodnice na Benešovsku obírala seniory o stovky tisíc

Služba kriminální policie a vyšetřování v Benešově
 

Pětatřicetiletá žena z Benešovska během několika měsíců vylákala z důvěřivých lidí půl miliónu korun. Za oběť ji padly i dvě seniorky. Hrozí jí až 8 let odnětí svobody. 

Případy podvodů, kráděže a dalších trestných činů pětatřicetileté ženy se zabývá komisař oddělení služby kriminální policie a vyšetřování v Benešově.

Tisková mluvčí nprap. Bc. Eva Stulíková z územního odboru Policie ČR Benešov

Vytahala ze seniorky 330 tisíc

V srpnu loňského roku bývalá přítelkyně otce podvodnice vážně onemocněla a žena se o ní podivným způsobem starala. K nákupům ji seniorka svěřila platební kartu včetně PIN. Z ní si postupně vybírala menší obnosy pro svoji potřebu. Pak staré paní nalhala, že jí zařídí operaci za 50 tisíc korun. Šedesát tisíc si nechala vyplatit za léky, ale ty nezakoupila. "Jindy ji zase navštívila spolu se svou známou s naprosto nesmyslnou historkou o tom, že se její známá rozvádí a její manžel jí prý má vyplatit nějaké peníze. Ty prý zaslal na účet seniorky, omylem ale o několik desítek tisíc více, než měl. I této legendě žena uvěřila, a 40 tisíc, které vybrala, nakonec skončilo opět v rukou podvodnice," popisuje nekalé praktiky policejní mluvčít Eva Stulíková. Podvodnice vylákala dále téměř padesát tisíc pod záminkou opravy vozidla po dopravní nehodě. Peníze si také průběžně půjčovala. Dluh 290 tisíc korun však nesplatila. Celkem tak během dvou měsíců na důvěřivé paní vylákala přes 330 tisíc korun.

Barmanka sedla na lep

K dalšímu podvodu došlo v říjnu. "Jeho obětí se tentokrát stala barmanka z podniku, kde pracoval její přítel. Příčinou byla obyčejná žárlivost. Žena se domluvila se svojí známou, která zaměstnankyni baru zatelefonovala jménem manželky majitele podniku s tím, že potřebuje okamžitě 40 tisíc korun. Protože prý ale nemůže přijet osobně, měla je barmanka předat prostředníkovi, který na ni čekal venku před podnikem," sděluje policistka Eva Stulíková.

Tahala důchodkyni v noci do bankomatu

Další seniorce namluvila, že potřebuje půjčit na léky pro umírající dceru. Důchodkyně jí průběžně napůjčovala více než 170 tisíc korun. Jezdila je s ní vybírat do banky a někdy i v noci do bankomatu. 

Peníze utratila za dovolené a v automatech

"Celkově si všemi napáchanými podvody přišla za období několika málo měsíců na částku více než půl miliónu korun. To, že má peníze, přitom nijak neskrývala, velkou část prohrála na automatech, jezdila za ně ale i na drahé dovolené, na které zvala i svého přítele," vysvětluje motivy podvodnice mluvčí Eva Stulíková

Spadla klec díky kriminalistům
Smyčka se však začala stahovat, když poškození postupně podávali trestní oznámení a případy se převzali benešovští kriminalisté. "Poté, co policejní komisař shromáždil všechny potřebné důkazy, obvinil tuto v minulosti již trestanou ženu z trestných činů krádež, podvod a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Prozatím ji stíhá na svobodě, pokud ji ale soud uzná vinnou a odsoudí ji, mohla by si za mřížemi pobýt 2 až 8 let," říká Eva Stulíková. Obvinění si vyslechla i její devětadvacetiletá známá, které hrozí trest od jednoho do pěti let.

Klíčová slova: