Andor Šándor: Česko ohrožuje spíš xenofobie než terorismus

Andor Šándor - bezpečnostní expert a generál v záloze
 

Bezpečnostní expert řekl v rozhovoru pro ČtiDoma.cz, že pravděpodobněji zahyneme při autonehodě, než teroristickém útoku. Za skutečnou hrozbu považuje nenávist k muslimům.

Domníváte se, že mohou současná opatření reálně zabránit teroristickému útoku, například v pražském metru?

Opatření vlády slouží k tomu, a říkal to i policejní prezident, aby lidi viděli, že se o ně staráme. Pokud by se našel někdo, kdo by chtěl něco udělat, tak viditelná přítomnost policie a armády by je měla odradit. Pokud se někdo rozhodne, že si dá do kapes výbušninu a vyhodí se do povětří v metru, tak mu v tom nikdo nezabrání. Ale to nezmění i kdyby bylo pět set policistů na každé stanici. Když ten člověk neprochází žádnou kontrolou, tak ho logicky nelze odchytit. To by se musel chovat výjimečně podezřele, aby to každému bylo jasné. Jinak to nelze odhalit.

Brig. gen. Ing. Andor Šándor (* 9. července 1957) je voják, generál v záloze.V letech 2001 a 2002 byl náčelníkem Vojenské zpravodajské služby. Od roku 2003 působí jako poradce a analytik v oblasti bezpečnosti. (Zdroj: Wikipedia)

Hrozí v České republice skutečně riziko terorismu?

Riziko má určitý původ domácí a zahraniční. Domácí lze odvozovat od toho, že tu máme asi dvacet tisíc muslimů, kteří sice nejsou zcela bezproblémový, ale zatím mezi nimi nejsou žádní radikálové.  Tato komunita není sloučená, je roztříštěná po republice. Nechci to snižovat úplně na nulu, ale hrozba z této komunity není žádné velké nebezpečí.

A pokud jde o zahraniční původ rizika?

Česko nemá vůdčí roli v zahraničně politických či dokonce vojenských opatřeních. Snad s jedinou výjimkou toho, že veřejně pomáháme Kurdům a dávame jim zbraně a munici. Kurdové celkem úspěšně bojují proti Islámskému státu, což Islámský stát zřejmě zaregistroval. Ale že by nás to nějak katapultovalo do horních příček problému, to si nemyslím. Ani z dalších aktivit České republiky se nedá dovodit, že by nám hrozilo něco takového jako v Paříži nebo v Belgii. V tuto chvíli si myslím, že úroveň nebezpečí je nízká. 

Jsou nějaké další hrozby?

Poměrně nevybíravou antimuslimskou kartou, kdy hážeme všechny do jednoho pytle, vytváříme xenofobii a strach. Někteří politici svými prohlášeními velmi dobře nahrávají pravicové extrémistické scéně a nabízejí nový cíl nesmyslných xenofobních postojů. Tady se může roztočit spirála nenávisti, která může skončit tím, že někdo něco provede a bude to malér. 

Bezpečnostní situace v Bruselu se dotkla také středních Čech. Hasičské záchranné sbory Středočeského kraje jsou v prvním stupni akceschopnosti. Zesílené hlídky má středočeská policie. Od dnešního odpoledne by se měli objevit i ozbrojení vojáci.

Myslíte tedy, že v současné době je větší problém, že budou napadáni samotní muslimové?

Přesně tak. V tuto chvíli to vidím jako větší hrozbu, než že by někdo z muslimů proti nám něco udělal, Nikdy se nedá nic vyloučit, ale že by to byla promyšlená organizovaná akce, to se nedomnívám. 

Můžete dát nějaké doporučení pro veřejnost?

Jsou dvě možnosti. Buď se ze strachu zavřít ve svých bytech, nechodit na fotbal, nejezdit metrem, nevstupovat do restaurací. Pak ten život bude nuda a nebude k žití. Nebo budeme žít dál, ale někdy budeme opatrnější vůči svému okolí. Především v době nadcházejících letních dovolených je dobré pečlivě zvažovat, zda se vyplatí jet na luxusní dovolenou za pár korun, kde bezpečnostní situace není příznivá. Můžeme zvolit domácí destinaci, nebo pojedeme do zemí, kde se dovolená dá strávit. Lidé si musí uvědomit, že tak jak s námi byla, je a bude kriminilita, tak s námi bude i terorismus. Nikdy ho nikdo zcela nevymýtí. Nemusí být jenom náboženský a také nemusí být muslimský. V sedmdesátých letech jsme tu měli Palestince, kteří páchali útoky proti letadlům v Evropě a byli to většinou křesťané. Z tohoto pohledu by lidé měli žít normálně a ne hysterčit. Pravděpodobnost, že lidé stanou obětí teroristického útoku je podstatně menší, než že zemřou při dopravní nehodě. Měli by žít v klidu a brát život a dobu jaké jsou. Proti terorismu nám nepomohou ani jaderné zbraně, ani letadla nebo tanky.

Hlídka policistů se samopaly na Náměstí Republiky

 

Klíčová slova: