O šikaně Na Třebešíně ředitel věděl od října, říká Školní inspekce

Nechtěli ji například pustit ze třídy
Zobrazit fotogalerii (6)
 

O šikaně dnes už mrtvé učitelky ze střední průmyslové školy Na Třebešíně věděl ředitel už od října loňského roku. K tomuto verdiktu jednoznačně dospěla Školní inspekce. Přesto vedení školy neudělalo nic, aby zabráníl tragédii.

Ředitel školy měl opakovaně podněty od žáků i žákovského parlamentu, dále od třídního učitele, předsedkyně předmětové komise, informace měla i statutární zástupkyně a zástupce ředitele školy. Přes to všechno šlo vedení školy týrané pedagožce neposkytlo žádnou ochranu, která by šikaně zamezila.„Ředitel školy neučinil a nepřijal žádná opatření k zamezení šikany, dále nepřijal žádná opatření k ochraně učitelky a to ani po-té, kdy byly video záznamy zveřejněny a vyučující nadále tuto skupinu vyučovala,“ sdělil Tomáš Zatloukal, ústřední školní inspektor.

Čtěte dále: Kauza Třebešín: "Ráda bych oddělila šikanu a studentský vtípek"
Nastavení

Ředitel o všem věděl

Dodal také, že pokud by ředitel František Bártl nebyl odvolán, navrhla by Školní inspekce jeho odvolání teď, po výsledcích šetření. Podle záznamů inspekce i vedení školy vyučovala Ludmila V. Naprosto správně a v relativně přátelské atmosféře. Situace se zvrtla na začátku letošního roku. To se začaly projevovat problémy v organizaci výuky i nekázni žáků. „Z šetření vyplývá, že ředitel od října loňského roku, do poloviny února letošního roku prokazatelně věděl o nevyhovující úrovni výuky anglického jazyka a také o dlouhodobé nekázni žáků která v důsledku neřešení celé záležitosti ze strany vedení školy, vyústila až v napadání učitelky,“ dodává Zatloukal.

Návrh opatření

Na základě šetření, které inspekce provedla, přistoupila k návrhu opatření na zlepšení činnosti školy. Ty bude nadále realizovat a sledovat. Posílena bude i funkce školního ombusmana.

Čtěte dále: Souhrn: Fakta v kauze utýrané učitelky