Prořežte růže nyní, ať mohou volně růst

Prořezávání je pro zdravé růže nepostradatelné
 

Prořezávání růží je nejlepší dělat brzy na jaře, ještě než na nich pupeny začnou pučet. Pro dosažení nejlepších výsledů musí být řez provedený pod správným úhlem a s kvalitním náčiním. 

Prořezávání keře je velmi důležité

Díky správnému prořezávání odstraníte mrtvé části keře, podpoříte růst částí nových a vznik zdravějších květů. Zajistíte tím také lepší cirkulaci vzduchu a v neposlední řadě upraví tvar a vzhled keře podle svých představ.

Stačí zvládnout pár základních úkonů

Potřebujeme klasické zahradní nůžky na menší větvičky, zahradní kleště na tvrdé dřevnaté části a zahradní rukavice, abychom se neporanili o trny.

1. S prořezáváním začínejte vždy od základu keře a postupujte k menším částem.
2. Střed rostliny nechte co nejvíce otevřený, správná cirkulace vzduchu pomáhá keři zdravě růst a je důležité, aby se slunce dostalo ke všem větvičkám.
3. Další krokem je odstranění VŠECH částí, které jsou odumřelé, polámané, umrzlé, zčernalé apod. Většina zahrádkářů radí odstranit všechny větvičky, které jsou v průměru slabší než tužka.
4. Řez se provádí vždy pod úhlem 45° (Pokud je úhel menší nebo naopak větší, voda nesteče dolů, ale nahromadí se na řezu. Poté to může zapříčinit vznik chorob.) a přibližně půl centimetru nad pupenem, který je na keři nejvýše a směřuje směrem ven.
5. Dejte pozor, aby byl řez přesný a větve nezůstaly poničené. Proto dbejte na kvalitu a ostrost nástrojů.

U popínavých růží je postup podobný. Nejdůležitějším bodem je opět odstranění mrtvých větviček a poté celkové zakrácení. V případě, že hlavní výhony slábnou, zkraťte je. Po krátkém čase vyrostou zpět a mnohem silnější.

Zapomenout se nesmí na kvalitní hnojivo

S prořezáváním přichází čas i na dodání potřebných živin. Pokud jste minulý rok při sečení trávy používali kompostéry, vzniklý kompost růžím prospěje. U zahrádkářů můžete zakoupit hnojivo speciálně vyvinuté pro růže.