Je libo velikonoční výprask? Koledujeme u nezadaných

Je libo výprask? Při něm se i seznámíte
Zobrazit fotogalerii (12)
 

Považujete Velikonoce za svátek, který spadá do kruhu rodiny? A věděli jste, že koledovat se chodí hlavně k nezadaným? Je to dokonce důležitější, než samotné koledování.

Dříve Velikonoce bývaly oblíbené u mladých. Proč? Chození za nezadanými děvčaty bylo důležitější, než samotné koledování. Šlo vlastně o jakési námluvy. A vzájemná náklonnost se pak symbolizovala různými způsoby - od darovaných pentlí na pomlázku až po žádosti o vajíčko ve významu žádosti o ruku.

Koledujeme u nezadaných

Třeba objevíte při koledování svou lásku

Slovo pomlázka je nejspíše odvozeno od slova “pomladit” a související význam má i slovo “mlází”, což je houšť zelených, mladých výhonů rostlin. Šlehání dívek symbolizuje předání svěžesti a síly, zdraví mladého prutu.

Přičemž celý úkon velikonočního šlehání dívek je také symbolem oplodňovacího aktu, kde pomlázka symbolizuje mužský pyj a vejce jsou symbolem ženské plodnosti. Pošlehání je vnímáno kladně, ženy za šlehání děkují - jak slovně, tak předáním vajíček. Naopak nepošlehané ženy trápí, že nebyly vyšlehány.

Protože je tento rok přestupný, na koledu a pomlázkování mají letos chodit hlavně ženy. Role se tak obrátí a ony budou moci vyšlehat muže! 

Šleháte se na Velikonoce?

Ano
71% (12 hlasů)
Ne
29% (5 hlasů)
Celkem hlasů: 17