Kopřiva – plevel nebo lék?

Kopřivový čaj ze zázrak pro Vaše zdraví
 

Kopřiva patří mezi léčivé byliny. Má blahodárné účinky na metabolismus, snižuje cukr v krvi a působí protizánětlivě. Jeden šálek kopřivového čaje denně zklidňuje průběh astmatu a příznivě ovlivňuje stav pokožky a vlasů.

 

Léčivé účinky

Už stovky let se kopřiva používá při péči o namožené svaly a bolavé klouby. Je přírodním lékem na ekzémy, artritidu, dnu a anémii. Používá se také v průběhu prvního stadia zánětu močových cest a močového měchýře, protože celkově čistí organismus. Pravidelná konzumace kopřivy pomáhá astmatikům a alergikům při dráždivém kašli.

Kopřivu by měli pravidelně používat především diabetici, jelikož dokáže snižovat hladinu cukru v krvi.

Nejsilnější jsou mladé kopřivy brzy na jaře. Jejich šťáva čistí krev, dokáže zastavit krvácení a navíc zbavuje lehkého stresu. Pokud se tedy chystáte očistit zahradu od tohoto plevele, vytěžte z něho, co nejvíc můžete.

Krása jde ruku v ruce s přírodou

Pokud jste již vyzkoušeli řadu kosmetických výrobků a stále máte problémy s pokožkou nebo s vlasy, máme pro Vás řešení. Obsažený křemík posiluje vlasy a nehty a vrací jim zářivý lesk. Díky čistícím a dezinfekčním účinkům kopřivy se již po týdnu pravidelného užívání zlepšuje stav pokožky a postupně mizí i akné.

Čaj z kopřivy Vám dá druhý dech

Není nic snazšího než si udělat domácí kopřivový čaj. Dvě lžičky natě (můžete použít i lístky) zalijte 250ml vroucí vody a nechte 15 minut odstát. Kopřivy si můžete také usušit a mít tak dostatek zásob na celý rok, léčivé účinky rozhodně neztratí. V případě, že nemáte přístup k čerstvým kopřivám, kopřivový čaj si lehce zakoupíte v lékárně nebo v obchodě se zdravou výživou.

Odvar z kopřiv můžete také používat zevně na ekzémy a rány.

Pro extra silný odvar zalijte vroucí vodou celou kopřivu (včetně kořínků) a nechte odstát 24 hodin.

Kopřiva se využívá i v kuchyni

Nasekanou kopřivu používáme jako bylinky do polévky, do nádivky, výborně se hodí do Velikonoční hlavičky a oživí chuť vařeného špenátu.