Aktivista: Odmítáme normalizační vítání čínského diktátora

Jan Rovenský vyvěšuje tibetskou vlajku na Evropské třídě
 

Jan Rovenský byl zadržený policií za vyvěšení tibetské vlajky a popsal ČtiDoma.cz bizardní okolnosti příjezdu čínského prezidenta na Evropské ulici v Praze 6. 

Skupina aktivistů protestovala při příjezdu čínského prezidenta 28. 3. 2016 vyvěšením tibetských vlajek na sloupy v Dejvicích. Nahradili čínské vlajky a chtěli upozornit na okupaci Tibetu Čínskou lidovou republikou.

Vydrželi jste na sloupech, než přijel čínský prezident?

To jsme bohužel nevydrželi, protože se na nás sjelo sto policajtů a patnáct policejních aut. Pomocí vysokozdvižné plošiny oba lezce zadrželi a tibetské vlajky sundali. Původní plán byl to aspoň zkusit. Vydrželi jsme hodinu a dvacet minut. Začínali jsme těsně před dvanáctou a ve 13,20 byl sundán poslední lezec. 

Byli jste nějak připoutaní?

Na sloupu jsme byli zajištění lezeckou technikou a lidi dole na úpatí sloupu byli připoutaní řetězy. Jinak by tam nevydrželi ani pár minut. První policejní auto u nás zastavilo asi za třicet vteřin potom, co jsme vybalili žebřík. 

Kolik vás bylo?

Byla to malá akce skupiny přátel. Asi čtrnáct lidí. Na nás nastoupilo asi čtyřicet Číňanů s třímetrovými vlajkami. Číňani útočili na lidi s tibetskými vlajkami, které ji brali. Píchali do nich tyčemi čínských vlajek. Policajti to surově ignorovali. Vrchol byl, když Ondrovi Mazurovi ukradli tibetskou vlajku a snažili se s ní utéct pryč. On je dohnal a vlajku si vzal. V tom okamžiku ho sebrali policajti, že zaútočil na Číňany. Toho Číňana, který vlajku ukradl, nechali být. 

Jak probíhalo zadržení policií?

Odvezli nás do Bartolomějské. Spolu s námi sebrali paní, která náhodně vyšla z paneláku. Paní vyšla v teplákách a pantoflích před dům, policajti jí sebrali a hodili ji k nám do antonu. K našemu vlastnímu překvapení. My jsme říkali, že k nám nepatří, ať jí pustí. Ale oni, že vstoupila do zakázaného prostoru. Manžel jí musel na Bartoloměskou přivést boty a oblečení. 

Jaký byl smysl akce?

Nedokázali jsme se koukat na to, jak se do veřejného prostoru vrací to, co někteří z nás zažili v osmdesátých letech jako děti. Je to velkohubá normalizační výzdoba. Navíc s komunistickou vlajkou, která připomíná vlajku Sovětského svazu, na kterou jsem byl nucený koukat každého prvního máje.  Čekal jsem lecos, ale že 25 let po převratu budu muset v Praze koukat na masivní propagandu, to fakt ne. Kvůli samotné návštěvě čínského prezidenta bychom možná nedělali nic, ale tohle vážně přejít nešlo. 

Jste proti Číně?

Někdy se o nás píše jako o protičínských demonstrantech, což je velké nedorozumění. Nikdo z nás není nepřítel Číny. Naopak máme Čínu rádi, jejich kulturu a filosofii. Neprotestovali jsme proti Číně, ale čínskému režimu, který je po všech ohledech hrozný. Je nedemokratický, autorativní, to se všeobecně ví. Porušuje právo na sebeurčení národů, které okupuje. V případě Tibetu se to také celkem ví. V Čechách se moc nemluví o tom, že tam funguje superbrutální kapitalismus, mnohem drsnější, než byl posledních sto let v Evropě. Ekonomicky tam panují poměry 19. století. Připadá mi absurdní, že konzervativní levičáci typu Zemana, mluví o něčem následováníhodném či pozitivním. Pro mne je to noční můra. 

Klíčová slova: