Skočte si na zahradu pro vlastní borůvky

Není nad výbornou chuť borůvek
 

Borůvky vyžadují kyselou půdu, pravidelné hnojení a ze začátku dávku trpělivosti. Odměnou je ale velké množství borůvek různých velikostí i tvarů po desítky dalších let.

Začněte od semena nebo od malého keře

Borůvky můžeme pěstovat dvěma způsoby. První možností je setí semen, ta se ale musí namočit do vody minimálně 24 hodin před výsevem. Sázet můžeme také už vzrostlé rostliny o velikosti 30 centimetrů.

V obou případech se řídíme základními pravidly. Borůvky mají rády propustné a především kyselé půdy – nejvhodnější pH se pohybuje kolem 3,5. Jak u semena, tak u sazenicí udržujte vzdálenost kolem 1,5 metru. Keře se budou moci volně rozrůstat a nebudou si ubírat potřebné živiny.

Na zahradě vyberte slunné místo a doporučujeme se vyhnout svahu a přemokřeným místům. Přestože budete muset borůvku pravidelně zalévat, neustále mokrá půda je na škodu.

Na trhu je více druhů kanadské borůvky s různou výškou i velikostí plodů (viz níže). Nebraňte se zasazení více druhů najednou, keře se vzájemně opylují a Vaše úroda se až několikanásobně zvýší.

Jaro je na sázení nejpříhodnější

Zahrádkáři obecně doporučují sázení borůvek na podzim nebo na jaře. Z vlastních zkušeností doporučujeme provádět setbu nebo sázení v jarním období. Keř má více času na uchycení v půdě a snáze přečká nadcházející zimu, i úroda bude bohatší.

Hnojte, hnojte, hnojte – a to pravidelně

Keře začínáme důkladně hnojit druhý rok od zasazení. I pro borůvky jsou již dostupná speciální granulovaná i tekutá hnojiva, která samozřejmě působí estetičtěji, ale stejný výslede získáte i kravským hnojem.

Během jejich třetího roku doporučujeme pomalu začít s prořezáváním.

Na první sklizeň si počkáme

První plody vyrostou na keři během čtvrtého roku. Od pátého roku se můžeme těšit na pravidelnou sklizeň. Keře se vyznačují svou dlouhověkostí, obvykle se pohybují mezi 30 až 60 lety.

Vybírejte mezi více odrůdami

Duke – Raná forma. Má velké plody, které se sklízí v průběhu července. Vhodná k přímé konzumaci a na džemy.

Earliblue – Nejranější forma, plodí už na konci června. Má světle modré a velké plody vhodné k přímé konzumaci.

Bluejay – Zraje uprostřed borůvkové sezóny a její plody jsou středně velké.

Berkeley – Středně pozdní odrůda s velkými plody. Má lehce kyselejší chuť, chraňte ji před jarními mrazíky.

Jersey – Pozdně zrající keř. Dosahuje velké výšky a plody mají až kolem 2 centimetrů. Jedna z nejspolehlivějších a z nejvytrvalejších borůvek.

Toro – Plody uzrávají v půlce borůvkové sezóny a jsou velmi chutné. Odrůda Toro vyniká krásným podzimním zbarvením.

Plody borůvky mají příznivé účinky na zdraví

Borůvky zvyšují obranyschopnost a zmírňují projevy revmatismu. Podle některých studií mají údajně pomáhat proti vzniku rakoviny stejně jako rajčata.