Místo reflexních prvků baterka a mobil

Šance, že vás nesrazí auto pokud použijete reflexní prvky, se mnohonásobně zvyšuje
 

Měsíc platí nařízení, které říká, že chodci musí užívat reflexní prvky. Bohužel, ne všichni jejich užití chápou správně a zaměňují je za mobilní telefon, nebo třeba baterku. Je to dobře?

Těch, kteří prvky užívají je čím dál tím víc, ačkoli přeci jen se občas najde výtečník, který vyjde na ulici, nebo vyjede na kole bez bezpečnostního označení. „V běžném provozu jsme zaznamenali, že chodci i cyklisté na sobě obvykle nějaký reflexní prvek mají, a pokud tomu tak není, vozidla hlídek dopravní policie jsou těmito materiály vybavena a ihned na místě mohou takového účastníka silničního provozu zviditelnit reflexním páskem. Přestože nemůžeme označit všechny nemotorizované účastníky silničního provozu, investici do reflexních doplňků v řádu několika desetikorun rozhodně doporučujeme všem,“ sdělil Tomáš Lerch, ředitel služby dopravní policie.

Čtěte také: Za nehody mohou chybějící reflexní prvky

Baterka ani telefon nestačí

Chodci mají občas pocit, že postačí baterka, nebo mobilní telefon, ale chyba lávky! Ani jedno ze zařízení neumí odrážet světlo dopadající z reflektoru auta. Naopak! Jako slabší zdroj světla se ve svitu reflektoru ztrácí a nejsou viditelné ze všech stran. U světla platí v silničním provozu obecná zásada. Ve předu je bílé, vzadu červené. Stejně tak to musí mít i kola.  Aby tedy případné „osvětlení“ chodce nebylo matoucí, musel by také mít bílé a červené světlo.

Rozdají 100 tisíc reflexních prvků

Ministerstvo dopravy se nyní rozhodlo ve spolupráci s Besipem, že neviditelným chodcům bezpečnostní prvky rozdají. „Přestože zákon stanovuje povinnost používat reflexní prvky mimo obec, být v silničním provozu dostatečně viditelný je základním předpokladem bezpečnosti v jakékoliv situaci. Ve spolupráci s Policií ČR a Besipem se proto snažíme o to, aby se použití reflexních prvků stalo nedílnou součástí každého chodce při každodenním pohybu v silničním provozu,“ říká ministr dopravy Dan Ťok. 

Čtěte také: Dálnice D5 se bude rekonstruovat. Jak to ovlivní dopravu?

Od začátku roku jich rozdali již 15 tisíc. Do konce dubna věnují účastníkům silničního provozu dalších 100 tisíc. Dostat je můžete u nejrůznějších příležitostí jako výstavy, veletrhy, sportovní akce a podobně. Důležitá je i vzdálenost, mělo by to být 200 metrů, aby se řidič chodce dostatečně včas zaregistroval a v klidu se mu vyhnul.