Referendum o zákazu hracích automatů v Kladně

Herna v kladenské ulici Ivana Olbrachta
 

Iniciátoři petice chtějí referendum o úplném zákazu hracích automatů v Kladně společně s krajskými volbami. Na extrémní počet heren v České republice upozorňují i psychiatři. 

TOP 09 a další opoziční strany chtějí obecní referendum, jehož výsledek by byl pro vedení města závazný. „Vedení města bude povinno referendum vypsat, pokud shromáždíme dostatečné množství podpisů obyvatel Kladna. Hranicí je 5454 podpisů. A jsem velmi rád, že naší iniciativu již podpořili naši partneři v opozici, tedy ODS, ČSSD i KDU-ČSL,“ říká předseda kladenské TOP 09 Petr Soudek. 

Odborníci varují

“Počet hazardních automatů je v České republice extrémně vysoký. Hazard a s tím sousedící zastavárny mění charakter celých městských částí. Podstatně klesá faktická cena nemovitostí v těsném sousedství hazardu a zhoršuje se kvalita života tamních obyvatel,” uvedl psychiatr MUDr. Karel Nešpor, CSc

Gamblerství není zadarmo

TOP 09 upozorňuje, že občané nemají dostatek informací. "Vedení města argumentuje příspěvkem do rozpočtu, který odvody z hazardu tvoří. Nikdo už ale neříká, že díky hazardu vznikají mnohem vyšší výdaje třeba v sociální oblasti nebo ve zdravotnictví,“ varuje Petr Soudek.

Kde petici najdete?

Organizátoři petice chtěji, aby referendum proběhlo na podzim společně s krajskými volbami. Petici je možno podepsat v kině Hutník (náměstí Sítná 3127, Kladno) nebo v poslanecké kanceláři Heleny Langšádlové (Žižkova 463, Kladno). Sběr podpisů budou provádět dobrovolníci v ulicích. Petiční listina je rovněž ke stažení v příloze článku.

Stáhněte siVelikost
PDF icon podpisova_listina_zakaz_hazardu_kladno.pdf369.96 KB
Klíčová slova: