Vyberte si gril pro novou sezónu

Vyberte si správný gril na míru Vašim potřebám
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Mezi nejvyhledávanější stále patří grily na dřevěné uhlí. Na jeho místo se ale postupně dostávají plynové nebo elektrické, které grilování usnadňují. 

Klasika na dřevěném uhlí

Grilování na dřevěném uhlí se stále drží na prvním místě příčky oblíbenosti. Můžete vybírat mezi mnoha variantami i tvary – od malých kulatých až po velké grily s více rošty. Většinou bývají kompaktní, hravě je schováte před zimou nebo deštěm. Další možností jsou zahradní krby na uhlí, některé druhy v sobě mají i udírnu.

Tyto grily patří mezi klasiku a hodně lidí si nedokáže představit grilování bez vůně doutnajícího uhlí. Pokud nedisponujete výbornou trpělivostí, musíte společně s uhlím pořídit i nějaký podpalovač, aby se uhlíky správně nažhavily. Tohle je pro nás asi jediné minus, které variantě na ohni dáme.

Elektrické grily bez zbytečného přepalování jídla

Možnost grilování na elektrickém roštu si oblíbili především zastánci zdravého životního stylu, kteří si zakládají na kvalitní přípravě masa s pokud možno co nejmenším množstvím oleje. Jejich povrch je vyrobený z kvalitního materiálu, na kterém se jídlo nepřipaluje.

Plotýnka udržuje nastavenou teplotu, díky tomu je steak šťavnatější. Dražší varianty mají integrovaný teploměr. Největší poptávka je po elektrických stolních grilech. Tento skladný kousek doporučujeme pořídit každému milovníkovi barbecue. Pokud není krásné počasí, klidně můžete uspořádat skromnou grilovačku uprostřed obýváku.

Plynové grily válcují trh

Barbecue na plynových grilech pomalu ale jistě získávají řadu fanoušků. Můžeme říci, že díky své mnohostrannosti a praktičnosti posunuly tento novodobý koníček o level výš. Po obou stranách má odkládací plochu na všechny nezbytnosti, nechybí ani držáky na náčiní nebo utěrky. Jistě si všichni klademe stejnou otázku: „Kam to mám položit?“. Praktické stránce není co vytknout.

Plynové grily jsou uzpůsobené na přípravu steaků, celého kuřete, zeleniny, pečení pizzy, paelli nebo na nich můžete připravovat dokonce asijskou kuchyni. Zvládá toho opravdu hodně a stejně jako u elektrického se vyhnete zbytečnému přepalování díky knoflíkům, které ovládají teplotu. Tento typ se dá bez problému uzavřít, maso se tak bude opékat ve větší teplotě a chuť bude výraznější. Oproti elektrickým grilům je ale pořizovací cena o něco vyšší. Obvykle začíná na 10 000Kč.

Ohniště pro milovníky retra

Pokud máte rádi pohled do ohně klasického ohniště, pořiďte si ohniště, které snadno přemístíte. Vyhnete se tak dlouhým úvahám nad nejvhodnějším místem na zahradě. Jeden večer si můžete opékat špekáčky na trávníku, další večer se budete ohřívat u ohně v pergole nebo na terase. A co víc, nestojí moc a vypadá skvěle.

Pro nás se stal jedničkou plynový gril. Je praktický, během chvíle připraví večeři až pro deset osob, jídlo není přepálené a i design nás zaujal.

A který gril vyhrává u Vás? Hlasujte v naší anketě.

Jaká varianta Vás oslovila nejvíce?