Vodárenské muzeum jako kdyby vypadlo ze sci-fi

Prostory filtrace
Zobrazit fotogalerii (9)
 

Co je voda na mlejn milovníků dějin? Na letošní Světový den vody, který již od roku 1993 připadá na 22. března, otevřelo své dveře Muzeum pražského vodárenství. Návštěvník, který se na místo dostavil, mohl jen žasnout, kolik promyšlené techniky musel člověk vymyslet, aby si mohl umýt ruce nebo zbavit se splašků…

Sbírka neustále rostla

Samotné muzeum existuje už od 26. června 1952, kdy byly exponáty umístěny v suterénu ústřední budovy Pražských vodáren v Praze 1. Mnoho z vystavených předmětů pocházelo z Jubilejní výstavy, již uspořádal ing. Václav Feigl. Na jeho práci navázal ing. Josef Bubák se svým týmem, který postupně rozšiřoval sbírku. Díky jejich práci zazářily vodárenské památky jak na výstavě „Plyn, voda a zdravotní technika“ v roce 1937, tak na jednostranněji zaměřené akci „600 let pražského vodovodu“ roku 1948.

 

Pohled do haly muzea
Budova muzea

Příspěvky pocházejí až ze starověku

 Současné uspořádání výstavy pochází z 19. října 1997. Expozice vodárenské techniky byla přemístěna do zrekonstruované filtrace vodárny, kde v březnu 1996, tedy již před 20 lety, vznikl dvoupodlažní výstavní prostor. Samotné filtrační zařízení uvidíte za skleněnou stěnou. Muzeum sice vybízí k náhledu do minulosti, avšak jeho prostředí je futuristické, budete si připadat jako v realitě světa o století později.

Potrubí z pálené hlíny - Pergamon

Nejstarší exponáty pocházejí již z období antiky a jejich vývoj můžeme sledovat od prvních soukromých vodovodů z 12. století přes hradní vodovod éry Rudolfa II. až k technologickým výkřikům 19. století. Na jednom modelu čerpacího soustrojí se můžete přesvědčit o talentu českého vynálezce Josefa Božka.  Kromě ukázek techniky na vás čekají bohaté zásoby archivního materiálu, včetně fotografií. Samostatná sekce pak byla vyčleněna sbírce vodoměrů.

Model rumpálu s roubením
Znázornění koloběhu vody
I metr krychlový

Pokud jste již nestihli  březnový Den otevřených dveří, můžete si návštěvu muzea objednat. Podrobnosti se dozvíte na http://www.pvk.cz/voda-hrou/muzeum-prazskeho-vodarenstvi/.