Ženy mají vnímat genitálie jako svou přednost, radí psychoterapeutka

Psychoterapeutka Karin Řeháková
 

Sexualita je součástí identity a proto by měly ženy být na své pohlavní orgány hrdé a být schopné o nich hovořit například s lékařem. Psychika se totiž odráží na našem zdraví.

Bc. Karin Řeháková vystudovala na Pražské vysoké škole psychosociálních studií v oboru speciální pedagogika. Má výcvik psychoterapii, neverbální techniky, vedení skupin, řízení a supervize, mediace nebo individuální plánování. 

 

Genitálie vnímejte jako přednost

„Řada žen, s nimiž se v ordinaci potkávám, si v záplavě povinností vůbec neuvědomuje samu sebe, svou krásu, intimitu, sexualitu. To vše je ale velmi důležité k tomu, aby mohly být spokojené. Sexualita k nám neodmyslitelně patří, přesto ale nejsme vedeny k tomu, abychom si samy sebe užívaly a genitálie vnímaly jako svoji přednost. Pokud se sebou mají být ženy vyrovnané, určitě se nesmí stydět za ty čáti těla, které je definují – intimní partie,“ říká psychoterapeutka Karin Řeháková. 

Značka ženského zdraví Idelyn® Beliema iniciovala projekt, který má pomoci ženám, aby byly schopné o svých orgánech hovořit.
Viz článek "Pipinka" zvítězila v anketě o nejlepší označení pro vaginu

Překonejte ostych

 „Pro ženy je velmi typický ostych, mají-li mluvit o svých intimních partiích, o sexuálním životě. Často si ho s sebou nesou už z dětství, kdy se zásadně o sexualitě nemluvilo, vagina i penis se nazývaly minimálně a vůbec to bylo něco sprostého, na co máme dost času. Právě tato zkušenost v řadě žen přetrvala a je potřeba, aby ji překonaly. I proto, že se psychika bezesporu odráží i na našem zdraví,“ poznamenává psychoterapeutka. 

Buďte pyšné na svou ženskost

 „Kampaň ukázala, jak hezky o sobě ženy umí smýšlet, když na to přijde řeč. Pokud se budou inspirovat i ostatní, bude to jedině dobře. Třeba Lotosový květ, Studánka, Puklinka, Růžička, proč ne. Důležité je to, aby se ženy naučily být pyšné na svou ženskost a užívaly si svou sexualitu,“ dodává psychoterapeutka Řeháková.