Jsem single. Mám se stydět?

Jak chápete single život? A jak ho chápou média?
 

Být single je moderní. Být single je depresivní. Být single znamená užívat si života. Jaké další bludy do nás média ustavičně vtloukají? A co opravdu znamená být single?

Když jste single, stáváte se členem zvláštní skupiny. Média vám na jednu stranu předhazují, že si máte někoho najít. Na druhou stranu není koho, protože všichni vašeho věku jsou prý dávno usazení. Takže to máte těžké. Jako byste to sami nevěděli. Jeden týden máte vyrazit do klubu, další týden se přihlásit do svépomocné skupiny. Občas máte dojem, že být single je jako čárový kód na čele.

Jak chápou singles média?

Média se k tomu staví dvojím způsobem. Tím prvním je obecné přesvědčení, že single člověk je neustále sám, má deprese ze svojí samoty a zřejmě si život moc neužívá. Introvert sedící doma sám se sebou, kterému tenhle způsob života vadí. Není spokojený.

Užívat si není smyslem života singles

Potom je tady druhý způsob, kdy pohlížejí média na singles jako na svobodné, volné ptáky, kteří si mohou dělat, co chtějí a hrozně se z toho radují. Jsou to věčně optimističtí lidé, kteří cestují, radují se ze svojí neomezenosti a za žádnou cenu se jim nechce do chomoutu. Mají život ,,na háku” a když už mají vztah, je to příležitostný sex.

Pravda je někde uprostřed. Single člověk přece není vzácný druh zvířátka v ZOO, na kterého se chodíme dívat a ukazujeme si na něj prstem. Singles jsou všude kolem nás. Těch důvodů, proč je zrovna daný člověk sám a není v páru, existuje nespočet. Ačkoliv je život v páru fajn, má přece jen jistá omezení. A stejně tak životy singles. Nelze tvrdit, že má člověk život o tolik lepší jenom proto, že spadá do předem vyčleněné škatulky.

Jsem sám. A co teď?

Lidsky řečeno vůbec nic. Štěstí není univerzální a pro každého znamená něco jiného. Zatímco některým lidem vyhovuje žít v monogamním páru a mít spoustu dětí, jiným zase vyhovuje žít v polygamních skupinách a nemít děti. Anebo mít děti. Anebo žít v monogamii, a přece nemít děti. Možností je strašně moc a i když se plno z nich jeví třeba vám jako nepochopitelné, přesto jsou všichni ve svých vztazích šťastní.

Antidepresiva doslova hltáme po milionech balení

Stejně tak je to se singles. Když je člověk sám, může být šťastný úplně stejně jako lidé v páru. Když nemá vážný vztah, může mít ještě řadu známých a kamarádů. Ti pro něj mohou mít stejnou nebo větší hodnotu v životě, než kdyby si našel partnera či partnerku. Určitě je lepší, aby byl takový člověk raději sám a spokojený s kamarády, než by se nutil do vážného vztahu za každou cenu a nebyl by v něm šťastný ani on, ani jeho protějšek.

Hlavně se do ničeho nenutit

Může se stát, že je někdo single dočasně a zase znova se zamiluje či objeví štěstí v životě v páru. Z vlastních zkušeností ale můžu říct, že pokud se snažíte takového člověka měnit nebo mu dohazovat partnery, nic tím nezlepšíte. Lidé jsou sice tvorové převážně společenští (vyjma těch se sociální fobií), ovšem to nic nemění na tom, že když už jsou sami, budou sami až do doby, kdy někoho zajímavého potkají. A kdy si řeknou, že už mají single života ,,dost”.

Jste momentálně single?

Ano
96% (49 hlasů)
Ne
4% (2 hlasy)
Celkem hlasů: 51
Klíčová slova: