Kyselina citrónová zatočí s vodním kamenem

Balíček kyseliny citronové koupíte v každém obchodě s potravinami
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Kyselina citrónová je nejúčinnější a zároveň nejlevnější přípravek v boji s vodním kamenem. Poradíme vám, jak se ho zbavit během pár minut. Ať už v umyvadle, ve vaně nebo v rychlovarné konvici.

Tuto kyselinu můžeme získat ze šťávy citrusových plodů. Daleko snazší je ale koupit si již hotový balíček, který je k sehnání v každém obchodě s potravinami. Obvykle sáček obsahuje 20 gramů prášku a stojí kolem 10 korun.

Vodní kámen zmizí během okamžiku

Stačí rozmíchat 20g kyseliny citrónové s půl hrnkem vlažné vody a polít tímto roztokem místa, která chceme odvápnit. Počkáme deset minut a houbičkou na nádobí všechen vodní kámen lehce setřeme. Světe div se, odpad vypadá jako nový. Nemusíte se bát, že byste materiál poničili, kyselina je na poškození slabá.

My jsme tento pokus zkusili, podívejte se do fotogalerie, jakých výsledků jsme dosáhli bez jiných drahých prostředků.

Přidávejte ji do pračky i do myčky na nádobí

Pokud máte tvrdou vodu a chcete předejít zničení pračky i oblečení, není nic jednoduššího, než do každého praní přidat polévkovou lžíci prášku kyseliny citrónové. Rozpustí usazený vodní kámen, zafunguje jako prevence proti vzniku nového a zabrání růstu plísní.

Jedním z míst s nevětšími usazeninami bývá rychlovarná konvice. Připraveným roztokem ji navrátíte lesk a zničíte bakterie, které se v ní mohou držet.