Záchranáři dostali tři nové vozy rendez-vous

Nové vozy Škoda Yeti před krajským úřadem Středočeského kraje
Zobrazit fotogalerii (12)
 

Záchranná služba v Zbraslavicích, Hostivicích a Kolíně získá speciálně upravené vozy Škoda Yeti. Každý automobil vyšel i se zdravotnickou přestavbou na 900 tisíc korun.

Rendez-vous je francouzský výrazu pro schůzku. V síti výjezdových stanovišť působí velké sanitní vozy rychlé záchranné pomoci (RZP) a menší rendez-vous (RV). Na rozdíl od sanitek ve vozech RV jezdí lékař. Operátor tísňové linky 155 vysílá vůz RV, RZP nebo oba najednou. V loňském roce ve Středočeském kraji tyto vozy zasahovaly u 25 648 případů.

Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje převzala ve středu 6. dubna tři nové upravené automobily Škoda Yeti s vybavením přednemocniční neodkladné péče. Výběrové řízení bylo zvlášť na automobil a na speciální úpravu. Cena jednoho upraveného vozu vyšla na necelých devět set tisíc korun. „Sloužit budou na výjezdových základnách záchranné služby v obcích Zbraslavice, Hostivice a v Kolíně,“ uvedl středočeský hejtman Miloš Petera. Náměstek hejtmana pro oblast regionálního rozvoje Karel Horčička je rád, že ve výběrovém řízení uspěla středočeská firma Škoda.

Nezávislost lékaře v terénu

"Jde o sanitní vozy bez transportní kapacity s posádkou záchranáře a lékaře. Z naší zkušenosti jsou maximálně dva výjezdy z deseti, kdy musí lékař doprovázet pacienta do nemocnice. Pokud je lékař na transportu nezávislý, tak může být o dvě hodiny víc k dispozici dalším případům," vysvětlil význam tohoto typu vozů ředitel středočeské záchranky Martin Houdek. Operační středisko může různé typy vozů vysílat podle potřeby i z různých základen. "Další výhodou je, že tento systém umožňuje spolupráci dvou posádek na místě události, což je zvlášť vhodné při komplikovaných stavech, při dopravních nehodách s více zraněnými nebo při resuscitacích,“ řekl Martin Houdek.