Karlova univerzita vzdává hold svému zakladateli

Oslavenec nemůže skrýt slzy dojetí
 

Pravidelným zájemcům o „čtidomáckou“ historii nemusím připomínat, že letos uplyne 700 let od narození jednoho z našich nejvýznamnějších panovníků - Karla IV. Mezi jinými si to připomíná i slavná česká univerzita nesoucí jeho jméno a do následujících týdnů si přichystala několik zajímavostí.

 

Na tiskové konferenci za přítomnosti primátorky Adriany Krnáčové a lucemburské velvyslankyně J. E. Pranchére – Tomassini představil rektor Univerzity Karlovy profesor Tomáš Zima plány na připomenutí jubilea. V úvodu se zmínil o tom, že založení univerzity se pojí i s počátkem Nového Města Pražského, tedy s významným rozšířením metropole.

 

Jako první na nás čeká 12. května odpoledne Velké slavnostní zasedání Univerzity Karlovy za účasti vrcholných představitelů českého státu i zahraničních univerzit a dalších institucí. Den nato se v Karolínu uskuteční konference tří mezinárodních univerzitních asociací. Zima se zmínil o plánované účasti 68 rektorů nebo prorektorů z různých vysokých škol nejen západních, nýbrž i např. japonských nebo korejských. Samozřejmě budou převažovat zástupci škol starého kontinentu. Delegáti se chystají debatovat o odkazu Karla IV. pro 21. století. Na programu dne bude i očekávaná Pražská deklarace, dokument o současné roli univerzitního vzdělávání. Od 9. do 12. května má probíhat samostatná vědecká konference o osobě českého panovníka.

 

Díky za Karla směřují do Lucemburska

12. května bude v Křížové chodbě Karolína otevřena výstava Druhý život Karla IV., jež je komplementární k chystané výstavě Národní galerie. Univerzita jedná se svými italskými kolegy o zapůjčení roucha Karla IV. Vzhledem ke Karlovým zásluhám o vinařství je na říjen chystán seminář o pěstování burgundského vína v českých zemích od období středověku dodnes. Jednotlivé fakulty, ať už lékařská, nebo teologická, plánují speciální program pro veřejnost. Kromě přednášek nebo poznávání kostelů je přichystána open air oslava na Karlově náměstí i dětský den. Počátkem září se dočkáme rekonstrukce Karlovy korunovace. Univerzitě pomohlo s financováním akcí za téměř 14 milionů korun ministerstvo kultury, hlavní město Praha a sponzoři. Milan Hašek z České spořitelny na tiskové konferenci předal rektoru Zimovi symbolický obří šek.  Celý seznam akcí si můžete prohlédnout na tomto webu.

 

Vrcholný ústav české vzdělanosti není pochopitelně pozadu ani s novými odbornými texty. Prof. Emanuel Vlček seznámí v plánované publikaci čtenáře se svými závěry při zkoumání kosterních pozůstatků Karla IV. V těchto dnech dokončuje UK ve spolupráci s Českou televizí sedmidílný cyklus o tomto významném panovníkovi. Již teď vydalo nakladatelství Karolinum knihu Praha Karla IV. od Jana Royta, která pojednává o stavebních památkách. Vrcholem akademického bádání bude nová monografie z pera profesorů Jiřího Kuthana a již zmíněného Jana Royta.

 

U příležitosti květnového výročí byla obnovena Mezinárodní cena Karla IV., naposledy udělená městem Prahou a Karlovou univerzitou roku 2002. V minulosti ji obdrželi například myslitel Paul Ricoeur nebo pianista Ivan Moravec. Primátorka Krnáčová osobně vyhlásila laureáta letošního ročníku – velkovévodu Jindřicha I., Lucemburského. Ocenění se tak vrací do země Karlova otce Jana. Jindřich I. jej převezme v čase návštěvy na oslavě, na níž ho pozval prezident Miloš Zeman.

 

V příštích měsících si tedy Karel IV. prožije gigantické zmrtvýchvstání...