Naučte se odvrátit znásilnění. Důležitá je sebeobrana

Neodsuzujte mě, jsem jen polygamní
 

Útočník si nevybírá svou oběť náhodně. Vybere si raději snadnou kořist. Proto bychom se měly naučit se útokům efektivně bránit. Kop do rozkroku a použití klíčů jako obrana nemusí vždy fungovat. Jak se nejlépe ubránit?

Sexuální útoky jsou poslední dobou čím dál aktuálnějším tématem. Přitom ubránit se jim by mělo patřit k základním znalostem sebeobrany každé ženy. Jde o to, že se nesmíte chovat jako oběť, ale jako svéprávná osoba, která je schopná a bude svižně reagovat.
Každý útočník si svou oběť napřed testuje a zkouší, co si k ní může dovolit. Při tom zjišťuje, jak vytipovaná oběť reaguje, a podle toho se může rozhodnout zvýšit nátlak, anebo se naopak stáhnout. Vaším cílem je pochopitelně druhá varianta.

 

Jak na útočníka reagovat?

V žádném případě ho nesmíte ignorovat nebo předstírat, že o něm nevíte. Když jde k vám, vhodné je se ho rovnou zeptat, co potřebuje. Nemějte v hlavě, že nesmíte dělat žádné scény a být potichu. Naopak, je-li to možné, klidně zakřičte, aby vás někdo slyšel. Efektivní ale prý není volat o pomoc, zvolejte například ,,Hoří!”. To paradoxně lidi přiláká víc, než kdybyste volala o pomoc - lidé se často nechtějí zapojovat do cizích potyček, zatímco oheň by byl ohrožující i pro ně.

Když se vám útočník dívá zpříma do tváře, neuhýbejte pohledem a nesnažte se ho ignorovat. Naopak pohled opětujte a reagujte na něj. Má to větší efekt, než by se mohlo zdát. Útočníka nemůžete víc vyprovokovat, neb je většinou už předem rozhodnutý, že bude útočit. A když nic neuděláte, bude si myslet, že nic neuděláte ani v okamžiku napadení. Vždycky je lepší udělat něco než nic.

 

Jak se nejlépe bránit?

Pokud máte tu možnost dát něco před sebe, udělejte to. Může to být kuft na kolečkách nebo nákupní košík. Ať už máte po ruce cokoliv, vždy se snažte věc hodit po útočníkovi a utéct. Lepším řešením by byl samozřejmě pepřový sprej, který útočníkovi nastříkáte do obličeje a utečete. Pokud před sebou nic nemáte jako bariéru ani na obranu, snažte se mezi vás překážky umístit - třeba tím, že poběžíte za lampu, zábradlí, cokoliv, co vám dá čas na další reakci - třeba křik, útok, útěk.

 

Použít klíče? Ano, ale musíte vědět jak

Když už máte klíče po ruce, uděláte nejlépe, když je útočníkovi přímo hodíte do tváře. Pokud jsou na provázku, tak byste měla mířit cíleně na jedno místo - obličej. Ale klíče samy o sobě nejsou příliš efektivní obranou. Když už je použijete v pěsti, může se stát, že vám je útočník zarazí zpět do dlaně a vy se zraníte. Daleko lepší je tedy klíče použít jako jednorázovou zbraň hozením a poté utéct, anebo využít momentu překvapení a použít pepřový sprej.

Pomůže kopanec mezi nohy? 

Ačkoliv je tato metoda velmi populární, v praxi už tak úspěšná nebývá. Útočník ji totiž většinou očekává. Navíc je tady další problém, a to je to, že když máte jednu nohu zdviženou směrem k němu, ztrácíte rovnováhu a on vás může srazit k zemi. Nevěřte tomu, že jeden kopanec do rozkroku vše vyřeší. Jediná situace, kdy takový kopanec funguje, je v momentě, kdy držíte útočníkovi obě ruce, takže s vámi nemůže smýknout, chytit vás za nohu a bránit se. Ale udržet něčí ruce bude pro většinu žen nereálné. Každopádně se můžete pokusit genitálie například zmáčknout. Jako hlavní útok to ale nejspíš selže.

 

Co když vás někdo pronásleduje?

Záleží na tom, kam mířítě, pokud je před vámi prázdný park, je to něco jiného, než když za chvilku budete na rušné ulici. Snažte se mezi vás a útočníka postavit jakoukoliv překážku, znesnadnit mu vaše pronásledování. Můžete i předstírat, že jdete k nejbližšímu autu, případně vytáhnout telefon a dělat, jako že už pro vás někdo z okolního domu jde. Když se takto zastavíte, uvidíte, jestli jde útočník dál, nebo se zastaví s vámi, či zpomalí chůzi a čeká na vás.

Když není zbytí a jste si jistá, že po vás jde, buďte stále ve střehu a dodržujte nezbytně nutnou vzdálenost. Mluvte nahlas a buďte připravená zakřičet, nebo se bránit. Jakmile zajdete za roh a jste si jistá, že vás útočník pronásleduje, můžete toho využít a zrychlit krok, dokud nevidí, kam míříte. Nevybírejte si ale opuštěné uličky, řešením jsou naopak rušné ulice. Nedávejte ani najevo strach, buďte připravena jednat.

Stal/a jste se obětí napadení?

Ano
67% (6 hlasů)
Ne
33% (3 hlasy)
Celkem hlasů: 9