Zahradnictví, doprava, rekonstrukce - to jsou Líbeznice

Co všechno v této obci najdete?
 

Že jste ještě neslyšeli o středočeských Líbeznicích? Obec severně od Prahy je v poslední době samá rekonstrukce a výstavba. Často si lidé vybavují pouze zdejší zahradnictví, najdete tady ale i spoustu dalších věcí. 

Co se děje v Líbeznicích? V současné době je zde spousta rozdělaných projektů, do kterých mohou zasahovat i místní. Naposledy se takhle jednalo o zdejším skate parku. Teenageři si měli vybrat, co by na zdejším prostranství chtěli. Vyhodnotili, že by pro ně byl nejlepší skatepark. Ten měli možnost i navrhnout.

Základní a umělecká...

Dalším úspěšným projektem je Základní a umělecká škola v Líbeznicích. Ta má kulatý tvar. Uvnitř školy je prosklené atrium, na které mohou děti vyběhnout o přestávkách. Jsou tak na čerstvém vzduchu, protože kruh nemá střechu, ale kdykoli se mohou schovat do budovy. Atrium je navrženo tak, aby evokovalo Slunce. Na chodbě kolem atria jsou nakreslené planety sluneční soustavy v přesném poměru vzdálenosti planet od Slunce ve Vesmíru. 

Divadlo kouzel

Máte malé děti? Potom určitě využijete zdejší Divadlou kouzel! To provozuje Pavel Kožíšek, kouzelník známý z televize čaruje právě v Líbeznicích.

Dřevěná tělocvična

Další rozdělaný projekt je v současné době výstavba tělocvičny. Nejzajímavější je, že celá budova bude ze dřeva. Fungovat má převážně pro účely zdejší školy, která také v co nejbližší době prijde rekonstrukcí. Chybí potřebná kapacita. „Řešíme problém nedostatečné kapacity školy, snažíme se sehnat prostředky na nástavbu staré budovy, abychom upravili nevyužívaný půdní prostor a přestavěli ho na třídy. Dostavujeme tělocvičnu,“ říká zdejší starosta Martin Kupka. Líbeznice zažily populační boom a tak muselo dojít i k rozšíření školky. Již šest let jsou zde zastaveny veškeré developerské projekty. Až nyní dojde k výstavbě několika bytových domů tak, aby kapacita infrastruktury nebyla přetěžovaná.

Zahradnictví Líbeznice

Do zahradnictví jezdí lidi z široka daleka. V tuto chvíli nabízí prodej balkonových rostlin. Je nejvyšší čas na jejich sázení, pokud chcete mít krásně rozkvetlý balkon. Stálí návštěvníci si mohou pořídit zákaznickou kartu. Zahradní centrum nabízí například vazbu květin. Nově je zde otevřeno Café Líbeznice, kde podávají kromě kávy třeba i snídaně.

Zelený pás kolem města

Zvelebováno je i bezprostřední okolí. Například místní náměstí, nebo koryto řeky. Do budoucna se počítá s vymezením zeleného pásu kolem obce. Ten by měl nejen vymezit hranice a zabránit tak jevu prorůstání obcí, ale i posloužit jako rekreační prostor pro místní, kteří by se sem chodili procházet. Renovací projde i kaplička, aby jedinou historickou budovou nebyl kostel. „Chceme rozběhnout dlouhodobou vizi, to je zelený pás kolem obce. Má vymezit prostor, kam se obec může rozrůstat. Měl by zabránit i neblahému jevu prorůstání obcí a znamenal by zázemí pro procházky v okolí obce. V současné době nás nejvíce zaměstnává stavba tělocvičny,“ dodává Kupka.

Doprava – „Ládví není autobusák“

Velmi diskutovaným tématem je doprava. Do Líbeznic se dostanete ze stanice Ládví snad co pět minut. Jeden z líbeznických občanů dokonce naprogramoval aplikaci, která přesně ukáže, kdy vám to jede. Tam i zpátky se dopravíte opravdu kdykoli. Četnost autobusů pražským znepříjemňuje život. Vznikla dokonce i iniciativa „Ládví není autobusák.“ Obyvatelům sídliště Ládví nejvíce vadí znečištění ovzduší, zvýšené riziko úrazů, ale především to, že autobusy nejsou zakončeny v zastávce Letňany, která má sloužit jako autobusové nádraží, ale neslouží.

Zdejší starosta

V Líbeznicích již řadu let starostuje Martin Kupka. Ten je členem Středočeské ODS. V současné době patří mezi kandidáty na hejtmana Středočeského kraje.