Světová špička v saunování se sjela do Čestlic

Program saunového ceremoniálu vytváří a připravuje obvykle zkušený a proškolený saunér, který návštěvníky saun ceremoniály provází, připravuje program, show a doplňky. Na snímku Jakub Krejčí, který se v kategorii jednotlivců umístil na třetí příčce
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Nejen pro výkon léčebných procedur a relaxaci. Že mohou být sauny vhodným místem i pro soutěžní klání, dokázali v Aquapalace Čestlice už počtvrté. Největší saunový svět v Čechách hostil domácí i světovou špičku.

Saunový ceremoniál má zpestřit průběh tradičního saunování. Během saunového ceremoniálu můžete zažít například polévání horkých kamenů aromatickou směsí, parní nárazy ručníkem či vějíři, zjemnění pokožky bílým jogurtem a plno dalších. Ceremoniál trvá zhruba 10-15 minut. Programy vytváří a připravuje obvykle zkušený a proškolený saunér, který návštěvníky saun ceremoniály provází, připravuje program, show a doplňky. Důležitá je i osobnost, charizma a nadšení saunéra pro práci.

Soutěžící v SaunaFestu, festivalu zážitkového saunování, zavítali do Čestlic o prvním dubnovém víkendu. Během něj předvedli porotcům i návštěvníkům dovednosti ve třech hlavních soutěžích. V mistrovství republiky jednotlivců i týmů v saunových ceremoniálech a v mezinárodní soutěži Grand Prix Czech Republic.

 

V Aquapalace i s aktuálním mistrem světa. Ten na českého top saunéra nevyzrál

 

Pro vítězství byla důležitá především vynalézavost závodníků. „Líbilo se mi téma na motivy filmu Sám doma od polského soutěžícícho Lukasze Stajna. Naprostým vrcholem pro mě byl pak ceremoniál od Mr. Panga z Malajsie, který pracuje s energiemi a úžasnými vůněmi v relaxační tematice,“ doplnil Pavel Hofrichter, předseda České asociace saunérů.

 

V každé ze tří vypsaných kategorií však zvítězil Jiří Žákovský. „Je jedním z nejlepších českých saunérů. Má zkušenosti i ze světových soutěží. Myslím si, že jeho výsledky jsou dané praxí, zkušenostmi, ale také nejvhodněji zvoleným tématem pro show ceremoniál a skutečným mistrovstvím v práci s ručníky,“ prozradil na závodníka Pavel Hofrichter. V kategorii týmů soutěžil Jiří Žákovský společně s Ondřejem Sochůrkem.

 

V Aquapalace pořádají i závody potápěčů. Více na Do Čestlic se sjede výkonnostní špička. Představí se v tuzemské premiéře

Atraktivní jména nabízela i listina mezinárodní Grand Prix, které se mezi 46 soutěžícími zúčastnil i mistr světa Rob Keijzer z Nizozemska. Ani on však nedokázal překazit vítězné tažení domácího zástupce a v Čestlicích obsadil stříbrnou příčku. „Vždy záleží na aktuální situaci, rozpoložení saunéra, publiku. Je otázkou, jak mu vystoupení sedne a jestli udělá nějaké chyby. A Jirka ve svém finálovém kole připravil opravdu skvělý ceremoniál,“ podotkl Pavel Hofrichter.

 

Titul Windstorm Master si mohl odnést i návštěvník festivalu

 

Součástí  SaunaFestu 2016 byla i originální soutěž Mistr ručníku. Jedná se o vystoupení na zvolenou hudbu v délce 90 sekund. V této době saunér předvede co nejvíce triků a efektů při práci s ručníky. Doprovodnou soutěží byl i Windstorm Master, při které se měří rychlost větru způsobená mávnutím ručníku. Do této soutěže se mohli zapojit i návštěvníci. „SaunaFest 2016 byl evropským svátkem zážitkového saunování, z kterého odjížděli spokojení jak porotci, soutěžící, tak i návštěvníci,“ dodal na závěr Pavel Hofrichter.