Čeští legionáři se představují (nejen) nejmladším

Nechť návštěvníci vejdou!
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Před několika dny dorazil v Berouně na svou třetí zastávku Legiovlak, alias „Legionářské muzeum na kolejích“.  Předtím už přijel k historickým nadšencům do Písku a Příbrami. Na další zastávku v Kladně se vydá 12. dubna a zůstane zde osm dní. Cestovat bude až do roku 2020.    

Celkem 12 zrekonstruovaných vagónů představuje ešalon, tedy kompletní vlakovou sestavu pro přepravu vojáků.  V ní se nachází informace o boji a životě legionářů z ruské fronty 1. světové války. Části komplexu jsou rozděleny na vozy zdravotní, filmový, obrněný, prodejní, krejčovský, kovářský (zrekonstruovaný na Slovensku), ubytovací, dva plošinové, polní poštu a ubytovací těplušku. Jak jsme vás již informovali v jednom z našich článků, v nově připojeném kinosále soustavy můžete zhlédnout řadu dobových snímků a dokumentů. Cesta sestavy započala v květnu 2015 a bude pokračovat po celé další čtyři roky.  

Řádně disciplinovaní legionáři

Československé legie  v multimidiální podobě

Každý z těchto vozů obsahuje věrnou rekonstrukci vybavení, jež doprovázelo československé vojáky při jejich cestě po Transsibiřské magistrále v letech 1918 - 1920. Živou součástí výstavy jsou také muži v dobových uniformách. Samozřejmě, jako na každé správné výstavě, si prohlédnete původní exponáty a několik set fotografií ze života statečných Čechoslováků v zahraničí.  

Poštovní vůz

Výstava na kolejích si klade za cíl připomenout legionáře hlavně mladé generaci. Ke stejnému účelu pořádá Československá obec legionářská i další akce v rámci projektu  Legio 100, jenž započal již roku 2014 k příležitosti 100. výročí začátku 1. světové války a s tím souvisejícího založení československých legií. Kromě Legiovlaku  zahrnuje projekt také další výstavy a přednášky, publikace o legionářích, filmy, počítačové hry, péči o válečné hroby i další pietní místa, rekonstrukce bitev, osvětu ve školství, konání zahraničních poutí atd.

Výstava v plném proudu

Všechny tyto produkty i akce chce Československá obec legionářská nadále distribuovat a organizovat až do roku 2020. Další informace o její činnosti můžete získat na stránkách http://csol.cz/domains/csol.cz/.   Zájemci o skupinovou prohlídku Legiovlaku se mohou předem objednat na e-mailu skoly@legiovlak.cz nebo na tel. 734 315 642 a domluvit si přesný čas návštěvy. Další informace najdete na webu www.legiovlak.cz.