Migranti v Berouně. Do akce se zapojily desítky policistů

Do akce se zapojily desítky policistů, hasiči a další složky Integrovaného záchranného systému
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Jak by to vypadalo, kdyby do Čech proniklo přes hranice na tři tisíce uprchlíků? Policisté a zdravotníci nacvičovali možné scénáře a Syřany a Iráčany hráli budoucí policisté.

„Nacvičovali jsme následky situace, ve které policisté z Jihomoravského kraje zadrželi na hranicích 3000 běženců. Takové množství lidí by přitom nebyli schopní zvládnout, a proto požádali ostatní kraje o pomoc. Středočeští policisté, zdravotníci a další složky Integrovaného záchranného systému by se postarali o 300 imigrantů. U nás v Berouně bychom převzali 30 z nich,“ vysvětloval Pavel Vít, zástupce vedoucího územního odboru Beroun Policie ČR. 

 

Cvičení se zúčastnili i zástupci Českého červeného kříže

 

Kladenští policisté dnes ráno řešili kuriozní případ. Více na Muž na útěku zakopl, upadl na auto, odrazil se na strom a spadl na chodník

„Po příjezdu autobusu s 30 migranty byly ze strany cizinecké policie provedeny prvotní úkony, jako prohlídka, zda-li nejsou migranti ozbrojeni. Dále pak zjištění totožnosti a provedení dokumentace. Hned poté byli umístěni do tělocvičny, kde jim byly poskytnuty základní hygienické služby a případná ošetření,“ informuje Marcela Pučelíková, tisková mluvčí berounské policie.

 

„Simulovali jsme tu i situaci, ve které jeden z uprchlíků zkolaboval. Připravili jsme se na možné nebezpečí, které by mohlo vyvstat z šíření nakažlivé nemoci. Proto byl na cvičení přítomný i Hasičský záchranný sbor, který tu rozložil dekontaminační stan. Do akce se zapojily i neziskové organizace, jako je Český červený kříž,“ dodává Marcela Pučelíková.

 

Účastníci „Migrace 300“ nezaznamenali žádné výraznější problémy

 

Na nádraží v Berouně můžete spatřit legiovlak. Více na Čeští legionáři se představují (nejen) nejmladším

„Výsledky cvičení budeme teprve vyhodnocovat. Nicméně, nezaznamenali jsme žádné výraznější problémy,“ říká Pavel Vít.

 

Takticko-štábní cvičení nazvané Migrace 300 vzniklo na popud hejtmana Středočeského kraje Miloše Petery. „Migrační krizi řeší prakticky celá Evropa. České republiky, a tím i Středočeského kraje se dosavadní uprchlické vlny prakticky nedotkly, ale situace se neustále mění a my musíme být připraveni i na variantu, že Česká republika bude masivní migrační vlnou rovněž zasažena," vysvětlil Miloš Petera.

Klíčová slova: