Plíživý vrah jménem cukrovka

Kde najdete diabetologické ordinace?
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Cukrovka, plíživá smrt, která obchází kolem každého z nás. V Čechách jí trpí každý desátý člověk! To znamená, že tady máme přibližně milion pacientů, kteří závažné onemocnění mají. I v dnešní době na ní lidé umírají, na vině bývá zanedbání prevence a odmítání léčby, proto vznikl Světový den monitoringu diabetu.

V České republice jí onemocní každý desátý člověk. Jde o nemoc, kterou máme tendenci podceňovat, ale aspoň do té doby, než se začne týkat nás, nebo blízkých lidí. Projevuje se poruchou metabolismu sacharidů, to nebolí a tím pádem máme tendenci prevenci a léčbu podceňovat. Přitom se na cukrovku dá, i v dnešní době, zemřít. 

Čechů s cukrovkou II. typu 800 000 
Ročně si diagnózu vyslechne 55 000 
Kolik lidí ročně na cukrovku zemře 22 000 
Počet lidí, kteří neví, že ji mají 250 000 
Ze zdravotnictví jde na její léčbu 10 až 15 % 

 

 

Světový den monitoringu diabetu 

Závažná choroba si vysloužila i vlastní Světový den. Ten připadá na 14. dubna. Měli bychom si tak připomenout důležitost prevence a léčby, ustanoven byl Mezinárodní federací diabetu v roce 1950. I já jsem měla pocit, že jde o záležitost do jisté míry zanedbatelnou, ovšem jen do chvíle, než jsem se setkala s prvním úmrtím v důsledku cukrovky. Tady byla na vině nejen zákeřná nemoc a její dlouhodobá ignorace, ale i dlouhodobé požívání alkoholu, který se při ní rozhodně nedoporučuje. 

Život se pacientům s diabetem prodlužuje, musí se ale řešit včas.

Píchli byste si inzulin? 

Nemoc vyžaduje dietu a pravidelný příjem potravy.mnohdy dochází k aplikaci inzulinu, ten se podává injekčně. Mnozí z toho mají obavy. "Ze začátku jsem měl největší problém píchat si inzulin. Měl jsem z toho strach a nedokázal, teď už s tím nemám problém, říká Karel Hnízdil z Čakovic, který se s cukrovkou léčí již několik let. 

Diabetologické ambulance

Prevence, prevence, prevence...  

Prevence a následná léčba je naprosto nejdůležitější. "Ano, prevence je úplný základ, kontrola glykémie, následná léčba, přeci jenom, cukrovkářů přibývá," říká lékařka Marta Šebková.  Při onemocnění může dojít i k patologickému poklesu cukru v krvi, takzvané hypoglykémii. To je stav, kdy vám glykemie klesne pod 3,3 mmol/l.

Jde to komplikace léčby, ale může k ní dojít i u zdravého člověka, zřídka, ale přece, dochází i k několika vteřinové mdlobě. "Hypoglykémie je snížení krevního cukru, může být až nebezpečná, řeší se sladkými nápoji a potravinami. Nejde o onemocnění, ale příznak, pozorujeme ho u lidí, kteří jsou léčeni inzulinem. Pokud zdravý člověk nebude 48 hodin jíst, může se do ní dostat. Je způsobena léčbou a nebo nedostatkem výživy.  Pokud je to závažný stav díky prohloubenému hladu, je potřeba rychle se najíst něčeho sladkého," dodává Šebková. 

Dva stupně cukrovky 

Rozpoznáváme diabetes I. a II. Stupně. Obě nemoci mají podobné příznaky, ale odlišné příčiny vzniku. V prvotních stádiích diabetu I. stupně jsou ničeny buňky slinivky břišní, ty produkují inzulin.  Diabetes II. typu je způsoben sníženou citlivostí tkání vlastního těla k inzulinu.

Den diabetu připadá na 11. listopadu. Otestujte se na diabetes v Klaudiánově nemocnici

Objednejte se! Diabetologické ordinace Středočeského kraje

Mladá Boleslav - Jičínská 1139, Mladá Boleslav  

Kralupy nad Vltavou - Dr. E. Beneše 695, Kralupy nad Vltavou, Lobeček  

Slaný - Smetanovo náměstí 1358/3, Slaný 

Hořovice - K Nemocnici 1106/14, Hořovice 

Příbram - Čechovská 55, Příbram VIII  

Sedlčany - Tyršova 161, Sedlčany I  

Říčany - Štefánikova 415/4, Říčany 

Jesenice - Říčanská 1177, Jesenice  

Kolín - Jeronýmova 318, Kolín IV

Klíčová slova: