Chcete bydlet sami? Ceny pronájmů ve středu Čech

Bydlet sám je pohodlnost. Ale je to vůbec reálné?
 

Jste single. Chcete bydlet. Nejlépe sami. Jenomže kde? ČtiDoma.cz pro vás připravilo cenový přehled pronájmů podle všech okresů ve středu Čech.

Co nejlevnější bydlení je dnes trend, protože jsou jiné věci, za které chcete utrácet - zábava, kultura, studium, cestování a samozřejmě takové ty nezbytnosti jako je houba na nádobí nebo lednička plná jídla. Tak komu by se chtělo kupovat byt?

 

Ceny bytů při koupi se navíc příliš nevyplatí. Třeba v Praze by se vám investice do bytu vrátila až po 22 letech bydlení v něm. A drahé byty jsou také v Berouně, Říčanech a Plzni. V Berouně byste čekali na  návratnost investice 25 let, v Plzni 26 a v Říčanech pak 27 let.

 

Nejspíš nechcete jít do spolubydlení, protože oceňujete trochu soukromí. Třeba proto, že si občas přivedete domů partnera. Někdy dlouhodobého, někdy na jednu noc. A zatím necítíte potřebu s někým bydlet. Protože kam se hnát, že? Jenže jste nahraní. Protože sehnat si ve středu Čech bydlení není procházka růzovým sadem. 

 

Nejlevnější pronájmy podle okresů

Většina lidí hledá levné a zároveň obytné bydlení v pronájmu. A pak nastává otázka, jestli se vzdát pohodlí a jít do spolubydlení, nebo do garsonky pro jednoho. ČtiDoma.cz pro vás připravilo srovnání cen podle jednotlivých okresů ve středu Čech.

 

  • Benešov. Zde se cena pronájmu pohybuje kolem 87-90 Kč/m2. Stačilo by se posunout do Neveklov, kde se cena pohybuje 57 Kč/m2, nebo Zruče nad Sázavou, kde je cena pronájmu cca 64 Kč/m2. Vlašim je na tom lépe než Benešov (79 Kč/m2), stejně tak Český Šternberk (71 Kč/m2). Video: Policie hledá svědky fyzického napadení v Benešově
  • Beroun. Cena pronájmu záleží na lokalitě, pohybuje se kolem 98-105 Kč/m2. Směrem Českému krasu je cena 83 Kč/m2 a v Liteni dokonce 58 Kč/m2. Na Křivoklátsku je to pak 64-81 Kč/m2. V Berouně proběhne 14. dubna setkání s prezidentem Milošem Zemanem.
  • Příbram. Možná vás napadne bydlet právě zde. Pronájmy v Příbrami se pohybují 66-83 Kč/m2, což určitě vychází lépe, než Benešov nebo Beroun. Když se vám zachce bydlet v Dobříši blíže k Praze, moc si nepřilepšíte (87-101 Kč/m2). Doporučujeme: Nehod na Příbramsku ubylo. Vybralo se ale víc na pokutách
  • Kladno. Cena za pronájem je zde cca 86 Kč/m2. Ve Slaném na tom nejsou o moc lépe, platí tam 82 Kč/m2. Zato kdybyste se přestěhovali severo-západně od Kladna, budete platit už jenom 57-63 Kč/m2. Zprávy z Kladna: Muž na útěku zakopl, upadl na auto, odrazil se na strom a spadl na chodník
  • Rakovník. Cena se zde pohybuje cca 66-82 Kč/m2, záleží na tom, jestli žijete v centru města, nebo při okraji. V Krušovicích, které jsou severně od Rakovníku, jsou ceny za pronájem 58-73 Kč/m2, v celkovém srovnání je to ale podobné.
  • Mělník. Zde je průměrná cena za pronájem 69-84 Kč/m2, přitom v Roudnici nad Labem jsou ceny přívětivější (59-73 Kč/m2). V přilehlých částech Mělníka i Roudnice jsou potom pronájmy nejlevnější, cca 47-61 Kč/m2. Na Kokořínsku je to dražší (87-91 Kč/m2). Třiadvacátého dubna se uskuteční Vinná noc 2016, a to přímo v Mělníku.
  • Mladá Boleslav. Zde je relativně velké cenové rozpětí 60-105 Kč/m2, obecně tam platí, že na severo-východ jsou pronájmy dražší, na jiho-západ levnější.
  • Nymburk. Ceny pronájmů se zde pohybují 86-92 Kč/m2, Poděbrady na tom nejsou lépe (92 Kč/m2). Levnější je to klasicky v přilehlém okolí měst.
  • Kolín. Sem je z Prahy výborná dostupnost a pronájmy jsou stále levnější než v Praze, cca 72-85 Kč/m2.
  • Kutná hora. Jižně od Kolína se nachází tohle město, kde se pronájmy pohybují kolem 60-81 Kč/m2. Přilehlá Čáslav je levnější (66-75 Kč/m2), ale ne výrazně.
  • Praha. Ceny pronájmů v Praze jsou nejvyšší. Smutná zpráva je, že v letech ceny za pronájem stále stoupají. V únoru 2016 zde byly průměrné ceny 273 Kč/m2, v březnu 279 Kč/m2 a momentálně jsme v dubnu na 284 Kč/m2. Avšak na Praze-východ a Praze-západ jsou ceny o něco přijatelnější - pohybují se v podobném cenovém rozmezí jako města ve Středočeském kraji. Pokud chcete zjistit ceny pronájmu ve vašem okresu, stačí kliknout na cenovou mapku.

 

Závěr. Pohledem mladých 

Pronájmy jsou v Praze a okolí na dvě věci, avšak nejlépe vychází odstěhovat se za Prahu, kde se to dá utáhnout. I přesto to budete mít v jednom člověku těžké. Pohodlí a luxus samostatného bytu, byť třeba malé garsonky, vás vyjde pěkně draho. Zřídka se objevují pronájmy opravdu levné, avšak neobytné - jistě znáte pohled na záchod umístěný v kuchyňce, případně byt bez koupelny nebo kuchyně.

 

Pakliže se přestěhujete za Prahu, velmi pravděpodobně sem budete dojíždět za prací. Tím pádem utratíte ušetřené peníze cestováním a ztratíte spoustu času, což se ani trochu nevyplatí. Pokud už máte práci v místě bydliště (mimo Prahu) zajištěnou, anebo pracujete z domova, pak neváhejte a nedržte se pražských realit jako klíště. Pronájmy za Prahou či ve Středočeském kraji jsou levnější.

 

Jestli pro sebe chcete samostatnou garsonku a víte, že ji sami neutáhnete, zamyslete se nad tím, zda ji vůbec využijete. Zda nebudete celý čas v práci a doma jenom přespávat. A pokud jde o partnery na jednu noc, možná přijdete na to, že hodinový hotel nebo chatka po dědečkovi jsou příhodné možnosti. Jednoduše vám nezbyde, než si luxus samoty jako single odepřít a bydlet raději s přáteli, kteří jsou na tom podobně jako vy. I za cenu jistých omezení.

 

Jste sami a potřebujete s něčím pomoct? Zkuste hodinového manžela. Vymalovat si nový byt určitě zvládnete sami.

 

Zdroj: cenovamapa.gekonsro.cz, realitymix.centrum.cz