Ukliďme svět, ukliďme Česko. Sportovci se do akce zatím nehrnou

Členové TJ Sokola Jahodnice se do projektu Ukliďme svět, ukliďme Česko zapojí podruhé
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Hlavní část projektu, kterého se každoročně účastní desítky tisíc lidí, startuje už tuto sobotu. Čest sportovců zachraňují především vodáci a cyklisti.

Více jak padesát tisíc dobrovolníků, na 1 473 úklidů a přes 1 400 tun nasbíraného odpadu. Čísla z minulého roku by ta letošní měla určitě překonat. „Očekáváme, že díky mediálnímu boomu se nám podaří do projektu zapojit podstatně víc lidí,“ doufá Kateřina Landová, hlavní koordinátorka projektu Ukliďme svět, ukliďme Česko.

 

Mezi stovkami zapojených škol, dobrovolných organizací, měst a obcí však zaostává počet sportovních klubů. „Příčinu bych viděla v tradici. Například školy nebo dobrovolní hasiči mají s pořádáním úklidových akcí už nějaké zkušenosti,“ doplňuje koordinátorka. „Zato velkou iniciativu projevují cyklisté. Letos se totiž do programu zařadilo čištění mnoha cyklostezek,“ dodává však na obranu sportovců Kateřina Landová.

 

Jahodnici vyčistí sokolové, bez odpadků budou i cyklostezky

 

Výjimkou jsou i členové TJ Sokola Jahodnice z pražských Hostavic, kteří se do celosvětového projektu zapojí už podruhé. „Štvalo mě, jaký je tu nepořádek. Rozhodla jsem se proto k úklidu přimět i ostatní lidi ze Sokola,“ vysvětluje Milena Kučerová, místopředsedkyně tělovýchovné jednoty. „Loni se nám podařilo zbavit odpadků většinu lokalitu Jahodnice. Letos bychom chtěli území protáhnout i do parčíku k Dolním Počernicím,“ říká Milena Kučerová, s kterou se do loňského úklidu Jahodnice zapojilo dalších čtyřicet lidí.  

 

O čištění řek je mezi vodáky zájem. Na Sázavě není o vodáky nouze

 

Více se o akci Čistá řeka Sázava dozvíte na Aneta Langerová: Sázava je díky uklízení rok od roku čistší

Jiná je situace na řekách. Týden před hlavní částí programu Ukliďme svět, ukliďme Česko se konal 11. ročník akce „Čistá řeka Sázava“. Dobrovolnického projektu se od pátku do neděle zúčastnilo okolo jednoho tisíce lidí. Ti na devadesát kilometrů dlouhém říčním úseku nasbírali více jak osmnáct tun odpadů. „Rok od roku se nám do projektu hlásí stále noví a noví dobrovolníci z řad vodáků,“ informuje Denisa Cibulková, manažerka projektu Čistá řeka Sázava.

 

O zásluhách českých vodáků se dozvíte více na České nezapomenutelné příspěvky vodáckému světu

Podle Denisy Cibulkové se noví zájemci o vodácký sport rekrutují přitom právě z dobrovolníků. „Hodně lidí se k nám letos přidalo proto, aby se mohli stát vodáky. Mrzelo je, že jezdit na lodi dosud neumí,“ přidává svůj postřeh manažerka z Posázaví, o.p.s. Že by právě vodáci patřili k největším znečišťovatelům, však odmítá. „Letos jsme sice nasbírali o tunu více odpadu než loni. Oproti minulým ročníkům nám zbyl tenkrát čas vyčistit i černé skládky v blízkosti chat, o kterých jsme dlouhodobě věděli,“ upřesňuje manažerka.  

Klíčová slova: