Pirát František Kopřiva: V kraji dochází k řadě podvodů kolem zakázek a dotací

František Kopřiva, kandidát na středočeského hejtmana za Piráty
 

Dvacetiletý student elektrotechniky je lídrem České pirátské strany do krajských voleb ve Středočeském kraji. Chce řešit stav nemocnic, pražský obchvat či životní prostředí.

Do krajských voleb ve Středočeském kraji si Česká pirátská strana zvolila nejmladšího lídra ze všech krajských sdružení. Dvacetiletý František Kopřiva je z Mladé Boleslavi a studuje Fakultu elektrotechnickou ČVUT. Maturitu složil v roce 2015 na Gymnáziu Dr. Josefa Pekaře. Do politické práce se zapojil už jako středoškolák. Mládí nepovažuje za překážku pro výkon funkce zastupitele. Mezi jeho koníčky patří rozšiřování obzorů, literatura, filmy, hudba, věda, tvůrčí psaní, cestování a sport.
František Kopřiva studuje elektrotechniku na ČVUT

Volební preference Pirátů ve středních Čechách se drží kolem 5% hranice. V březnovém průzkumu SANEP jste ji dokonce překročili. Půjdete s někým do koalice, abyste si své šance na úspěch pojistili?
Ne, do krajských voleb půjdeme samostatně. Jednali jsme se Zelenými, ale v našich řadách převládl názor, že tato spolupráce by nám výrazně neprospěla. Takže Krajské fórum nakonec koalici zamítlo.

Kterou ze stran nebo uskupení ve vašem kraji považujete za přirozeného spojence Pirátů a proč?
Naším spojencem jsou nezávislí kandidáti. Ostatně na prvních pěti místech jsou hned dva nestraníci, naši příznivci. Obecně je naše kandidátka otevřená všem nezávislým kandidátům, případně členům ideově blízkých lokálních uskupení. V nejbližší době je chceme oslovit a nabídnout jim spolupráci. Situaci po volbách bych nerad předjímal, ale v případě našeho zvolení budeme ochotní diskutovat s kýmkoliv, kdo předloží rozumný návrh. Ovšem pokud by z voleb vzešla rada v obdobném složení jako ta stávající, určitě bychom ji nepodpořili.

S jakými cíli jdete do krajských voleb?
Naším hlavním cílem je samozřejmě překročit 5% hranici a vyslat do středočeského zastupitelstva první pirátské zastupitele. Současný stav, kdy se dlouhodobě u moci drží ČSSD s řadou afér na krku, je neutěšený.

Předvolební témata Františka Kopřivy
* Transparentní a efektivní hospodaření kraje
* Zadlužení kraje, podvody kolem zakázek a dotací
* Využití moderních technologií a zapojení občanů do rozhodování
* Nešetrné zacházení se životním prostředím
* Neutěšený stav středočeských nemocnic
* Odliv lidí a služeb z venkova 
* Hromadná doprava a pražský okruh

Co nabídnete voličům ve svém programu?
Společná část programu pro krajské volby 2016 je už hotová. Naše obecná témata jsou transparentní a efektivní hospodaření, lepší přístup k informacím, využití moderních technologií a zapojení občanů do rozhodování. Konkrétní středočeskou část programu stále připravujeme, protože analýza témat vyžaduje spoustu práce a my se nechceme ukvapit. Řešíme například hromadnou dopravu, nemocnice a záchrannou službu nebo rozvoj venkova.

 

Předvolební plakát středočeských Pirátů

Které ze středočeských témat vy osobně považujete za prioritu? 
K řešení je opravdu spousta témat. To hlavní se samo nabízí - náš kraj je nejzadluženější v republice. Navíc tu dochází k řadě podvodů kolem zakázek a dotací. Kauza Rath (a všechny její větve) je už téměř legendární, aktuálně se zase řeší dotační podvod s Čapím hnízdem. Zabránit napříště dalším podvodům tohoto formátu bych považoval za velký úspěch. 

 

Do čeho byste se jako nově zvolený člen krajského zastupitelstva pustil na prvním místě? 
Sám se ničeho pouštět nebudu, protože pokud se dostaneme do zastupitelstva, bude nás víc a budeme pracovat jako tým. Začneme od menších konkrétních kroků. Tipuji, že jednou z prvních věcí, kterou by se nám mohlo podařit prosadit, by byl video přenos a záznam ze zasedání zastupitelstva. Následovat ale určitě budou „velká” témata, která si vyžádají dobrou přípravu i spousty úsilí a času.

Co podle vás nejvíc trápí obyvatele Středočeského kraje?  
No asi neutěšený stav středočeských nemocnic, hromadná doprava, pražský obchvat, odliv lidí a služeb z venkova a nešetrné zacházení se životním prostředím.

Je vám 20 let. Nepředhazují vám lidé ve straně váš nízký věk nebo malou zkušenost?
To je vcelku objektivní námitka. Zkušenosti se snažím nabírat, jak jen to jde. Myslím, že nízký věk není zásadní překážkou pro případný výkon funkce zastupitele. 

Jak se to stane, že se sotva plnoletý kluk rozhodne vstoupit do politiky?
Vždycky jsem měl zájem o dění kolem sebe a chtěl jsem kultivovat své okolí. Nebyl jsem spokojený s politickým vývojem a nechtěl jsem zůstat u pasivního nadávání. Posledním impulzem bylo, když se v roce 2013 konaly předčasné sněmovní volby měsíc před mými 18. narozeninami. Byl jsem naštvaný, že nemůžu ovlivnit výsledek svým hlasem, pomáhal jsem tedy Pirátům s kontaktní kampaní a od té doby se vezu.

František Kopřiva na demonstraci proti TTIP

Za dva roky v České pirátské straně jste udělal docela slušný postup. Jak jste přesvědčil své kolegy, aby vám dali důvěru? 
Spolustraníci nejvíc ocení, když za člověkem vidí konkrétní výsledky. U nás nejde o stranické posty, ale o ochotu pracovat. Vždycky jsem si radši danou činnost vyzkoušel z pozice řadového člena. A když začnete na něčem opravdu dělat, funkce pak už bývá jen formalitou. 


 

O akci České pirátské strany jsme psali: Demonstrace proti cenzuře na internetu

Většina vašich vrstevníků má ale úplně jiné starosti. Bavíte se nimi taky někdy o politice?
Já mám taky i jiné starosti, žiju vcelku normální studentský život (směje se). O politice se s vrstevníky samozřejmě bavím. Rozhodně nemůžu říct, že by se moje generace o politiku nezajímala. 

Čím byste je chtěl oslovit, aby se třeba zapojili do politické práce nebo aby alespoň přišli k volbám?
Když někoho potkám a zmíním, že se politicky angažuji u Pirátů, většinou jsou všichni pozitivně překvapeni a vyjádří mi podporu. Nijak politiku lidem nevnucuji. Spíš jen shrnu, co dělám, když na to přijde řeč. A když lidé projeví zájem nějak se zapojit, vyjdu jim vstříc.  

Představení dalších kanidátů na hejtmana Středočeského kraje: