Dětská kaše obsahovala halucinogen. Inspekce nařídila její stažení

Kaše obsahuje atropin
 

Státní zemědělská a potravinářská inspekce nařídila řetězci drogerií dm neprodleně stáhnout dětskou kaši značky Nestlé. Obsahuje halucinogen.

Podle laboratorní analýzy obsahovala dětská nemléčná kaše osmizrnná značky Nestlé zvýšené množství atropinu. Kaše je pro děti od ukončeného 6. měsíce. Atropin se v ní nacházel v koncentraci 7,9 mikrogramu na kilogram (μg/kg), přípustný limit je přitom předpisem stanovaný v maximální výši 1 μg/kg. Proto inpektoři vyhodnotili kaši jako nebezpečnou a SZPI nařídila její stažení z tržní sítě.

Atropin je tropanový alkaloid se známými negativními účinky na lidské zdraví. U intoxikovaného vyvolává velké vzrušení a přechodné psychické změny, způsobuje sucho v ústech, zrychlení srdeční činnosti či zvýšení tělesné teploty. V menších dávkách zvyšuje atropin touhu po pohybu, zvyšuje sklon k mluvení, k nemotivovanému smíchu či pláči a  způsobuje halucinace. Předávkování způsobuje ochrnutí mozku a obrnu dýchacího ústrojí. Smrtelná dávka atropinu u dítěte se pohybuje kolem 10 mg.

Nebezpečná kaše má označení data minimální trvanlivosti 04-2017, výrobní šarži L53030291. Výrobcem je Nestlé Espaňa, S.A., 39650-La, Penilla de Cayon (Cantabria), Španělsko. Inspekce informaci vložila do evropského systému rychlého varování RASFF a zároveň doporučuje všem spotřebitelům, aby uvedenou šarži potraviny nekonzumovali. S dovozcem SZPI zahájí správní řízení o uložení pokuty.

"Zákazníky, kteří si výše uvedený produkt Nestlé kaši nemléčnou osmizrnnou 250 g, od 6. měsíce, zakoupili, prosíme, aby ji nekonzumovali a vrátili v kterékoli prodejně dm se zárukou vrácení peněz. Kvalita nabízených výrobků má pro nás vysokou prioritu, proto velice litujeme vzniklé situace a zákazníkům se za tuto nepříjemnost omlouváme," uvádí společnost dm na svých stránkách.

Klíčová slova:
DM