Šest pravidel pro přípravu sekačky na novou sezónu

Kontrola sekačky je důležitá
 

Čas na první sekání trávy je tady, ale ještě před tím je potřeba dát po zimě sekačku do kupy. Mezi základní přípravu patří výměna oleje, filtru nebo kontrola svíček. 

Aby sekačka fungovala tak, jak má, je potřeba se o ni správně starat. Přinášíme vám tipy, jak ji prodloužit životnost

1. Výměna oleje by se měla provést minimálně jednou za sezónu

Před prvním sečením doporučujeme vyjetý olej z loňského roku vyměnit za nový. Nezapomínejte, že kontrola správné hladiny oleje v motoru by měla patřit k pravidelné péči o sekačku. V nejlepším případě byste jeho množství měli kontrolovat před každým sečením, zvláště v případě, že sečete větší plochu. Nedostatek oleje může vést k zadření motoru. Podle slov servisního technika by se výměna oleje měla provádět minimálně jednou ročně.

2. Nekrmte sekačku starým palivem

V nejlepším případě ještě před zazimováním sekačky benzín vyjeďte. Pokud jste tak neučinili, palivo v nádrži vyměňte za nové. Vyhnete se tak opětovným problémům s nastartováním.

3. Nefunguje filtr – nefunguje nic

Vzduchovému filtru byste měli věnovat zvláštní pozornost. Při dlouhodobém používání sekačky se zaneseným filtrem může dojít až k jejímu zničení. Proto se ještě před prvním nastartováním ujistěte, zda je filtr čistý. V druhém případě je lepší investovat přibližně sto korun do nového, ale mít jistotu, že motoru nebrání nic ve správném chodu. Hlavně na jaře, kdy je tráva hustá a rychle roste, je potřeba, aby motor lehce „dýchal“.

4. Na svíčky použijte smirkový papír

Dalším důležitým bodem je kontrola svíček. Ty vyjměte a pomocí smirkového papíru je očistěte od černého prachu.

Nezapomeňte ani na nabroušení sekacího nože. Tupý nůž toho moc neposeče, místo sekání trávu vytrhá, čímž vám přidělá starosti s nápravou trávníku. Opatrně ho vyjměte a nabruste na elektrické brusce, při vracení nože do sekačky dbejte ne to, aby byl správně vyvážený. Pozor si ale dejte, pokud má nůž praskliny. V takovém případě je dobré pořídit nový, předejdete tak možnému zranění.

5. Šrouby a kolečka musí pevně držet na svém místě

Pečlivě dotáhněte všechny povolené šroubky a namažte je vazivem. Překontrolujte také lanka od pohonu a v neposlední řadě věnujte pozornost, jestli jsou dostatečně utažená kolečka. Viklající se kolečka můžou při sečení rozviklat i vaše nervy.

6. Celkový vzhled hraje prim

Nedílnou součástí správné přípravy je péče o zevnějšek sekačky. A to nejen z estetického důvodu, ale hlavně pro delší udržení životnosti. Sekačku očistěte od staré uschlé trávy a zkontrolujte, jestli někde plech nerezne. Pokud ano, rez odstraňte drátěným kartáčem a přetřete novým nátěrem, zamezíte tak vzniku nové.

Vyhněte se však omývání sekačky vodou, která by mohla poničit motor. Motorové sekačky se čistí výhradně za sucha a správně by neměly ani přijít do styku s mokrou trávou.

Pro nekutili jsou spásou odborné servisy

Jestli nepatříte mezi zručné kutili, nechte si raději sekačku zkontrolovat od profíků. „Někdy se podomácku udělaný servis zákazníkovi prodraží víc, než kdyby k nám rovnou přišel,“ říká majitel firmy, která se zabývá servisem zahradní techniky, pan Piloun. Na klasickou jarní údržbu sekačky se většinou nemusíte objednávat předem, vaší peněžence ulehčí o něco málo přes tisíc korun.