Uklízeli jste Česko?

Zapojilo se na 70 tisíc lidí
Zobrazit fotogalerii (3)
 

O víkendu proběhla celorepubliková akce Ukliďme Česko - Ukliďme svět. Letos se registrovalo 1 856 úklidů. Byla mezi nimi i vaši obec či město? 

Již třetí ročník akce „Ukliďme Česko“ proběhl právě o tomto víkendu. Jde o dobrovolnickou úklidovou akci, které probíhá po celé republice. Za cíl si klade úklid nelegálně vzniklých černých skládek a nepořádku. Součásti projektu je i aplikace ZmapujTo, pomocí které můžete upozorňovat na skládky ve vašem okolí.

Před týdnem se uklízela Sázava, potkat jste tady mohli i Anetu Langerovou. Aneta Langerová: Sázava je díky uklízení rok od roku čistší

„Ukliďme Česko“ má i několik ocenění. Například „ekologického oskara“ ze září 2014, nebo druhé místo v soutěži Společensky odpovědný projekt. Všechno začalo díky ZmapujTo. První verze aplikace spatřila světlo světa v květnu 2012. Lidé začali hlásit černé skládky ve velkém. Hlášení sice přibývala, ale skládky byly pořád na svých místech. A tak po vzoru světového hnutí Let´s do it byl v roce 2014 uspořádán první úklid. Šest tisíc dobrovolníků tehdy uklidilo neuvěřitelných 350 tun odpadu. O rok později už bylo dobrovolníků 31 tisíc.

 

Letos uklízení trochu kazila nepřízeň počasí. Na mnohých místech republiky pršelo a bylo chladno. I tam se dobrovolníci sešli, aby vylepšili svoje okolí a zbavili se nepořádku i skládek. Letos se jich mělo přihlásit na 70 tisíc, vyfasovali rukavice i pytle a hurá na věc. Středočeský kraj samozřejmě nezůstal pozadu. Zapojili se na různých místech. Například v Neratovicích, Zadní Třebani, Lochovicích nebo Skalce. Celou věc můžete podpořit i finančně - pohodlně a online. 

Sázavu čistili i naši redaktoři! 18 tun odpadků. Redaktoři ČtiDoma.cz čistili Sázavu

Více k akci řekl jeden z účastníků Jan Kodrla, který uklízel Prosecké skály. Tady navíc dobrovolníci vyčistili ležiště bezdomovců.

"Ve spolupráci s radnicí Prahy 8 byla pro letošní rok vytipována lokalita Přírodní památky Prosecké skály, zejména vyčištění "hnízda" bezdomovců, akce byla zapojená do celorepublikové události „Ukliďme Česko“. V 10 hodin ráno se tedy sešla více než stočlenná skupina vyznavačů hry Geocaching vybavená reflexními vestami, rukavicemi, pytli na odpad a kolečky, nedaleko ulice Na Stráži.

Po několika cestách jsem již přestal počítat, po kolikáté odpad vyvážím, přičemž plné pytle stále neubývaly. Po přibližně hodině práce bylo místo příbytků uklizeno a veškeré odpadky naloženy do pytlů. Po dvou hodinách neustálých cest do kopce a z kopce se stále těžšími odpadky si musela dát většina osazenstva chvíli oddych.

Pro poslední krabici s největšími "cennostmi" došel sám organizátor a když i tato byla umístěna na přeplněný kontejner, propukl v davu výrazný potlesk. Podařilo se nám vyčistit od odpadků kus jinak krásné přírody. Dohromady jsme vlastníma rukama vynosili a odvozili na kolečkách několik tun odpadu. Následovala již jen společná fotka mezi dvěma naplněnými kontejnery, rozloučení s kolegy a spokojená cesta domů s vědomím, že se opět alespoň trochu pomohlo matičce Zemi. Všichni jsme byli unavení, utahaní, špinaví, ale s dobrým pocitem."

Klíčová slova: