Úklid, letiště a cukrovka, to byl týden ve středu Čech

Dobrou věc můžete podpořit i finančně a to přes internet
 

Uplynulý týden byl ve znamení úklidu, obyvatele Berouna zasáhla smutná zpráva a také jsme se dozvěděli, jak moc je nebezpečná cukrovka.

Možná si říkáte, že když budete mít hodně peněz, koupíte si za to všechno, co potřebujete, a tím pádem budete šťastní. Ono to ale tak nefunguje, protože nejdelší vědecký výzkum na téma štěstí ukázal, že pro spokojený život je toho potřeba mnohem více. Zejména pak kvalitní vztahy s blízkými lidmi. To je Recept na štěstí a zdraví.

Šťastní byli i reportéři webu ČtiDoma.cz, kteří věnovali svůj volný čas a zapojili se do úklidu řeky Sázavy. Pěšky i po vodě šly desítky dobrovolníků, kteří dohromady nasbírali 18 tun odpadků. A našli teda opravdu neuvěřitelné věci.

Sázavu pravidelně jezdí uklízet i zpěvačka Aneta Langerová, která webu ČtiDoma.cz poskytla rozhovor. Podle ní je řeka rok od roku čistší. Kde bude hrát v létě a proč přestala spolupracovat se Světluškou, se dozvíte v článku Aneta Langerová: Sázava je díky uklízení rok od roku čistší.

Aneta Langerová se naloďuje v neděli ráno v kempu Samopše


Také jsme informovali o tom, že u Tehova řádí podvodník, který stopuje dobrodince a pak je okrade. Lidé se před ním varovali na sociálních sítích, muž se také různě v kraji přesouval. Nakonec se ukázalo, že jde o celou skupinu Rumunů, naštěstí již sedí za podvod.

 

Ilustrace terminálu

Podrobně jsme se také podívali na kauzu letiště ve Vodochodech. Investiční skupina Penta zde chce postavit mezinárodní letiště pro nízkonákladové a charterové lety. Lidé z přilehlých obcí jsou však většinou proti, bojí se hluku a dalších negativních jevů. Bude tedy letiště, nebo ne?
 

Smutná zpráva ve středu přišla z Berouna. Zemřel totiž jeden ze tří medvědů, kteří žili v místním medvědáriu. Byl to Vojta, který měl odmalička slabé srdce. Dožil se 16 let.


Lidi však mnohem víc zabíjí nemoc, která nebolí, a mnoho nemocných o ní ani neví. Je to cukrovka, a proto vznikl Světový den monitoringu diabetu.

 

Pokud bydlíte ve Středočeském kraji, rozhodně by vaší pozornosti neměly uniknout naše rozhovory s kandidáty na hejtmana - Martinem Kupkou (ODS) a Františkem Kopřivou (Česká pirátská strana).

 

Poslanecká sněmovna chce na území Česka ještě víc omezit hazard. Redaktorka ČtiDoma.cz zmapovala, jak je to s hazardem ve středu Čech, a zjistila, že někde jsou heren stovky a jinde jej vůbec neřeší.

Na konci týdne rozvířila vodu (naštěstí ne doslova) uvažovaná stavba přehrady na Berounce. Jedni se bojí zničení přírody, druzí chtějí ochranu před povodněmi. Kraj ale žádnou přehradu na řece zatím nechce, tvrdí hejtman Petera.

 

A o víkendu tisíce dobrovolníků přiložily ruku k dílu a pomohly uklidit Česko. Letos se registrovalo 1856 úklidů. Byla mezi nimi i vaši obec či město?