Stalking se může zvrtnout i ve vraždu

Již šest let se pachatelům můžete bránit
 

Dlouhodobé chorobné pronásledování může vést až k vraždě nebo sebevraždě. Už šest let jde o trestný čin, za který si pachatel půjde sednout až na jeden rok. Díky dvěma pražským případům se dnes ženy takovému chování mohou účinně bránit!

„Stalking“ - původně stopování zvěře má dnes poněkud jiný význam. Jde o zlovolné a úmyslné pronásledování a obtěžování. Velmi nebezpečný druh násilí, které sledované osobě snižuje kvalitu života. Lidé si často pořádně neuvědomují, čeho se dopouštějí, pokud svým obětem posílají stovky zpráv denně a sledují je na každém kroku.

„Po rozchodu mě začal bombardovat zprávami. Několikrát na mě čekal u domu rodičů, kam jsem se přestěhovala, přišel i do práce, potom se odmlčel, myslela jsem si, že bude pokoj, než jsem si našla nového přítele,“ vypovídá dvacetiletá Monika N.

Kdy se jí líbíte a kdy o vás nechce ani slyšet? Jak poznat, že o vás má dívka zájem?

Do hledáčku stalkerů se nejčastěji dostávají nejrůznější známé osobnosti, herci, zpěváci, moderátoři a podobně. Není ale výjimkou, aby se to stalo komukoli z široké veřejnosti. Jedno odmítnutí může způsobit chorobné pronásledování, které může končit vraždou, sebevraždou nebo léčením na psychiatrii. Pachatel stalkingu si velmi často neuvědomuje, že se dopouští trestného činu, popřípadě si své chování umí velmi dobře omluvit.

„Ve chvíli, kdy jsem si našla přítele a on to zjistil, všechno začalo nanovo. Návštěvy, telefony, SMSky, maily. Navíc si zjistil telefon a obtěžoval i jeho nebo přátele, které jsme měli společné,“ pokračuje Monika.

Nebezpečí číhá i na internetu, seznamky jsou ráj pro podobné chování. Lidé by tam měli být velmi obezřetní na to, s kým se seznamují. Zrovna u nás probíhá soutěž o knihu, která popisuje, jak bychom se v internetovém prostředí měli chovat. Podívejte se na ukázky z knížky

Stalking je postižitelný od ledna roku 2010. Trestní zákoník o něm mluví jako o nebezpečném pronásledování a pachateli hrozí až jeden rok vězení. Pronásledování samo o sobě je trestné a za trestný čin bylo poprvé označeno v Kalifornii oku 1990. Stalking je opětovné, systematické, dlouhodobé obtěžování nevyžádanými esemeskami, maily, telefonáty, chatováním, nechtěnými drobnými pozornostmi a samozřejmě sledováním.

Na stránkách policie se můžete dočíst o dvou pražských případech, které pomohly posunout hranice trestní odpovědnosti za podobné jednání. Jedním z nich je případ, kdy ženu zastřelil její přítel před nákupním střediskem. Druhý se odehrál na ruzyňském letišti (dneska Letiště Václava Havla). Muž neunesl nezájem své kolegyně a ubil ji uříznutou větví. Pražský soud ho odsoudil k 15 letům vězení.

„Dodnes někdy zavolá, třeba když se opije, nebo mne někde potká. Toho člověka se snažíte vymazat ze života, ale vždycky se v nějakém okamžiku znovu připomene,“ dodává Monika.

Nebezpečné pronásledování

(1) Kdo jiného dlouhodobě pronásleduje tím, že

a) vyhrožuje ublížením na zdraví nebo jinou újmou jemu nebo jeho osobám blízkým,

b) vyhledává jeho osobní blízkost nebo jej sleduje,

c) vytrvale jej prostřednictvím prostředků elektronických komunikací, písemně nebo jinak kontaktuje,

d) omezuje jej v jeho obvyklém způsobu života, nebo

e) zneužije jeho osobních údajů za účelem získání osobního nebo jiného kontaktu,

a toto jednání je způsobilé vzbudit v něm důvodnou obavu o jeho život nebo zdraví nebo o život a zdraví osob jemu blízkých, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo zákazem činnosti.

(2) Odnětím svobody na šest měsíců až tři roky bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1

a) vůči dítěti nebo těhotné ženě,

b) se zbraní, nebo

c) nejméně se dvěma osobami.