Pěstujte netradiční balkónové květiny

Torénie
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Květiny na balkon přes léto zkrátka patří, z některých se vytváří ornamenty, z jiných se line uklidňující vůně. Základem pro dobrý růst je slunce a samozavlažovací truhlík.

Balkonové květiny jsou ve většině případů letničky, kterým nedělá dobře teplota pod 10°C. Naopak vyžadují teplé a slunné prostředí, nejlépe v závětří. Pro tyto květiny si pořiďte samozavlažovací truhlíky, které pomůžou od přeschnutí zeminy. Tu minimálně jednou měsíčně přihnojujte, abyste dosáhli co největšího množství květů.

Torénie – Torénie je letnička, která kvete od května až do začátku září. Má převislý růst, který může přesáhnout až půl metru. Její květy dosahují délky až čtyř centimetrů a můžete si vybrat z více barev – nejčastější jsou modrofialové, potom červené, růžové a bílé. Tuto květinu můžete bez problému pěstovat na balkóně, protože má ráda světlo a snese celodenní slunce, dařit se ji bude i v polostínu. Dejte ale pozor, aby substrát nepřeschl, málokdy to Torénie ustojí. Chraňte ji před teplotou klesající pod 15°C. Abyste dosáhli lepších výsledků, pravidelně přihnojujte hnojivem bohatým na železo.

Už máte rozmyšlené, jaké květiny si dáte letos na balkon?

Okrasný tabák – Okrasný tabák patří mezi velmi vděčné letničky, které vás potěší nejen na pohledem ale i vůní, která se z nich po večerech line. Květy mají mnoho variant barev, nejčastěji bývají bílé, zelené, ale seženete i červené nebo fialové. Na rozdíl od Torénie roste okrasný tabák do výšky a jeho kvítky jsou početnější a o něco menší. Jeho kvetení začíná na začátku léta a vydrží kvést až do prvních mrazíků. U nás se tabák pěstuje jako letnička, protože nesnese mrazy, ale pokud ho včas schováte, přečká zimu v bytě a další léto vám bude opět dělat radost na balkoně.

Lobelka – Lobelka je jednou z balkonových květin, které vyžadují více pozornosti, ale při pravidelném zalévání se ji bude dařit. Je to velmi křehká květina s malými modrými až fialovými kvítky, které kvetou nepřetržitě celé léto. Dorůstá do výšky maximálně dvaceti centimetrů a vyžaduje velmi slunné místo. Lobelka se často používá do truhlíků s dalšími druhy letniček, se kterými společně vytváří ornamenty.

Okrasný čtyřlístek – Čtyřlístek doporučujeme použít jako doplnění jiné kvetoucí letničky. Nedosahuje velké výšky, krásně s ním tedy oddělíte jiné typy letniček. Roste dobře na světlém místě, nejlépe se mu daří v polostínu. Barvy malých kvítků jsou od bílé přes růžovou až po červenou, snadno je tedy sladíte s jinou letničkou.